Bakłażan faszerowany ciecierzycą to pyszny kompletny obiad lub super kolacja, tym razem bez dodatku mięsa, prawdziwa uczta dla wegetarian. Łódeczki bakłażana wypełnia ciecierzyca z marchewką połączona ajwarem. Dodatek marchewki możesz podmienić papryką. Bakłażana podałam z dipem miętowym.
Jeśli użyjesz ciecierzycy z puszki danie szybkie do przygotowania. Osobiście nie lubię smaku ciecierzycy z puszki, nawet najdokładniej wypłukanej, dlatego gotuję jednorazowo zawsze ciut więcej, a nadmiar ląduje w zamrażarce. Dzisiaj jak znalazł!
Z wielu względów warto włączyć bakłażana do codziennej diety. 100 g bakłażana to zaledwie 20 kcal, sporo błonnika, potasu, wapnia, i magnezu. Zawiera cenne przeciwutleniacze, takie jak witamina C i A, oraz unikalne związki fenolowe — antocyjany w fioletowo-niebieskiej skórce o silnym potencjale antyoksydacyjnym. Ma właściwości detoksykacyjne, obniża poziom cholesterolu, zapobiega chorobom układu krążenia i chorobom nowotworowym.
Bakłażana i innych roślin psiankowatych powinny unikać jedynie osoby z chorobami autoimmunologicznymi.
Składniki:
- 2 bakłażany
- 2 marchewki lub 2 kolorowe papryki
- 100 g ugotowanej ciecierzycy (u mnie mrożona z zapasów)
- 4 łyżki ajwaru
- 50 g parmezanu
- 4 gałązki tymianku/oregano
- 1 łyżka oleju/oliwy
- sól
- pieprz
Wykonanie:
- bakłażany umyć, przeciąć wzdłuż i wybrać środek łyżką pozostawiając dookoła 1- cm rant. Wydrążone bakłażany natychmiast włożyć do garnka z gotującą się wodą i gotować 5 minut
- wydrążony miąższ bakłażana pokroić w drobną kostkę
- marchew obrać (papryki przekroić, pozbawić gniazd nasiennych) pokroić w drobną kostkę i podsmażyć kilka minut na rozgrzanej patelni. Dodać miąższ z bakłażana i dusić następne kilka minut. Na koniec dodać oskubane listki z tymianku i ajwar, ugotowana ciecierzycę i wymieszać. Posolić i oprószyć pieprzem do smaku
- farszem napełnić obgotowane połówki bakłażana. Ułożyć je w naczyniu żaroodpornym, obłożyć startym na tarce parmezan
- zapiekać w 200`C około 20 minut
- podawać z dipem miętowym
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂