Bakłażan faszerowany ciecierzycą

Bakłażan faszerowany ciecierzycą to pyszny kompletny obiad lub super kolacja, tym razem bez dodatku mięsa, prawdziwa uczta dla wegetarian. Łódeczki bakłażana wypełnia ciecierzyca z marchewką połączona ajwarem. Dodatek marchewki możesz podmienić papryką. Bakłażana podałam z dipem miętowym.

Jeśli użyjesz ciecierzycy z puszki danie szybkie do przygotowania. Osobiście nie lubię smaku ciecierzycy z puszki, nawet najdokładniej wypłukanej, dlatego gotuję jednorazowo zawsze ciut więcej, a nadmiar ląduje w zamrażarce. Dzisiaj jak znalazł!

Z wielu względów warto włączyć bakłażana do codziennej diety. 100 g bakłażana to zaledwie 20 kcal, sporo błonnika, potasu, wapnia, i magnezu. Zawiera cenne przeciwutleniacze, takie jak witamina C i A, oraz unikalne związki fenolowe — antocyjany w fioletowo-niebieskiej skórce o silnym potencjale antyoksydacyjnym. Ma właściwości detoksykacyjne, obniża poziom cholesterolu, zapobiega chorobom układu krążenia i chorobom nowotworowym.

Bakłażana i innych roślin psiankowatych powinny unikać jedynie osoby z chorobami autoimmunologicznymi.

Składniki:

  • 2 bakłażany
  • 2 marchewki lub 2 kolorowe papryki
  • 100 g ugotowanej ciecierzycy (u mnie mrożona z zapasów)
  • 4 łyżki ajwaru
  • 50 g parmezanu
  • 4 gałązki tymianku/oregano
  • 1 łyżka oleju/oliwy
  • sól
  • pieprz

Wykonanie:

  • bakłażany umyć, przeciąć wzdłuż i wybrać środek łyżką pozostawiając dookoła 1- cm rant. Wydrążone bakłażany natychmiast włożyć do garnka z gotującą się wodą i gotować 5 minut
  • wydrążony miąższ bakłażana pokroić w drobną kostkę
  • marchew obrać (papryki przekroić, pozbawić gniazd nasiennych) pokroić w drobną kostkę i podsmażyć kilka minut na rozgrzanej patelni. Dodać miąższ z bakłażana i dusić następne kilka minut. Na koniec dodać oskubane listki z tymianku i ajwar, ugotowana ciecierzycę i wymieszać. Posolić i oprószyć pieprzem do smaku 
  • farszem napełnić obgotowane połówki bakłażana. Ułożyć je w naczyniu żaroodpornym, obłożyć startym na tarce parmezan
  • zapiekać w 200`C około 20 minut
  • podawać z dipem miętowym

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *