Bakłażan i pomidory — dwa składniki i pełna harmonia smaków. Te dwa składniki składają się na wspaniały, aromatyczny sos. Idealny do kasz, ryżu, makaronu i z kawałkiem bułki też będzie pyszny. U mnie akurat z ulubioną kaszą gryczaną.
Bakłażan to nie tylko walory smakowe. Zjadając bakłażana, dostarczysz organizmowi sporo potasu, wapnia i magnezu. To także dobre źródło błonnika, w 100 g ma go dwukrotnie więcej niż jabłko, czy brzoskwinia. Jest niskokaloryczny – 100 g to zaledwie 28 kcal.
Przedstawiam danie szybkie, uniwersalne i tanie.
Składniki:
- 1 duży bakłażan
- 4-6 pomidorów lub puszka krojonych pomidorów
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- olej
- sól
- pieprz
- 1/2 łyżeczka cukru
- słodka papryka w proszku
- zielona kolendra lub pietruszka
- kasza gryczana
Wykonanie:
- gdy używasz świeżych pomidorów: pomidory górą naciąć na krzyż, umieścić w miseczce i zalać wrzątkiem. Po kilku minutach wrzątek zamienić na zimną wodę, następnie obrać ze skóry i pokroić na mniejsze kawałki
- w rondlu rozgrzać tłuszcz i zeszklić obraną, pokrojoną w piórka cebulę z czosnkiem. Dodać rozdrobnione pomidory i dusić do odparowania nadmiaru wody. Pomidory z puszki wystarczy tylko podgrzać
- z bakłażana odciąć piętki i pokroić warzywo w 2 cm plastry, następnie w grubą kostkę. Umieścić bakłażana na rozgrzanej patelni bez tłuszczu i posolić go. Bakłażan pod wpływem soli zwilgotnieje i ładnie się przyrumieni
- w międzyczasie ugotować kaszę gryczaną lub inny ulubiony dodatek
- do pomidorów dołożyć obsmażonego bakłażana, dodać wszystkie przyprawy i dusić jeszcze około 5 minut
- podawać z kolendrą, zieloną pietruszką lub inną zieleniną
SMACZNEGO!
Uwaga:
Do dania użyłam jasnofioletowej odmiany bakłażana, która nie ma goryczki. Jeśli dysponujesz tradycyjną odmianą, pokrój bakłażana w plastry, posól, a następnie odstaw, by zwilgotniał i zbierz wilgoć papierowym ręcznikiem
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂