Karp pieczony w miodzie

Karp pieczony w miodzie z musztardą posmakuje nawet tym, którzy za nim nie przepadają. Drugi plus przygotowanego w ten sposób karpia to spora oszczędność czasu podczas wieczerzy wigilijnej lub smakowity sposób na odgrzanie ryby na następny dzień. Karpia można obsmażyć wcześniej  i dopiekać z pomadą miodowo — musztardową tuż przed podaniem.

Składniki:

  • 3 filety z karpia ze skórą
  • 1-2 cebule
  • sól
  • mąka do obtoczenia
  • masło klarowane
  • 2 łyżki musztardy+2 łyżki miodu+1 łyżeczka oliwy

Przygotowanie:

  • oczyszczone płaty karpia pokroić na porcje i posolić. Układać filety w naczyniu przekładając plastrami cebuli. Przykryć i odstawić do lodówki lub balkon na 24-48 godzin
  • wyjąć rybę z naczynia, cebulę odrzucić. Filety obtoczyć w mące i smażyć na maśle klarowanym po kilka minut z obydwu stron. Filety ułożyć w naczyniu żaroodpornym i posmarować mieszanką miodu, musztardy i oliwy
  • wstawić do piekarnika i dopiekać 15 minut w 180*C

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *