Karp pieczony w miodzie z musztardą posmakuje nawet tym, którzy za nim nie przepadają. Drugi plus przygotowanego w ten sposób karpia to spora oszczędność czasu podczas wieczerzy wigilijnej lub smakowity sposób na odgrzanie ryby na następny dzień. Karpia można obsmażyć wcześniej i dopiekać z pomadą miodowo — musztardową tuż przed podaniem.
Składniki:
- 3 filety z karpia ze skórą
- 1-2 cebule
- sól
- mąka do obtoczenia
- masło klarowane
- 2 łyżki musztardy+2 łyżki miodu+1 łyżeczka oliwy
Przygotowanie:
- oczyszczone płaty karpia pokroić na porcje i posolić. Układać filety w naczyniu przekładając plastrami cebuli. Przykryć i odstawić do lodówki lub balkon na 24-48 godzin
- wyjąć rybę z naczynia, cebulę odrzucić. Filety obtoczyć w mące i smażyć na maśle klarowanym po kilka minut z obydwu stron. Filety ułożyć w naczyniu żaroodpornym i posmarować mieszanką miodu, musztardy i oliwy
- wstawić do piekarnika i dopiekać 15 minut w 180*C
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂