Pyszne kruche ciasto z jeżynami i bardzo delikatną kruszonką. Łatwe, bardzo proste w przygotowaniu. Spód pieczony jest 2 razy, a ciasto tak kruche, że rozpływa się w ustach.
Robiłam to ciasto już 3 razy z rzędu, również z morelami. Obydwa placki były pyszne. Właściwie każde owoce się tu sprawdzą, jest jednak jeden warunek. Większe owoce muszą zostać pokrojone na mniejsze kawałki.
Składniki na ciasto:
- 300 g mąki krupczatki (u mnie jasna orkiszowa)
- 200 g masła
- 100 g cukru pudru (u mnie ksylitol)
- 3 żółtka
Składniki na kruszonkę:
- 150 g maki krupczatki
- 75 g masła
- 90 g cukru pudru
Dodatkowo:
- 500-1000 g jeżyn
- 2 łyżki bułki tartej
Wykonanie:
- zagnieć szybko ciasto i wstaw je do lodówki na 1 godzinę. Po tym czasie wylep nim blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz około 20 minut w 180`C. Ostudź
- ciasto oprósz lekko bułką tartą. Rozłóż na nim owoce, jeśli są bardzo cierpkie, posyp je cukrem. Wierzch posyp kruszonką (zagniecioną z podanych składników). Zapiekaj jeszcze 30 minut w temperaturze 180`C
SMACZNEGO!
Uwagi:
Tajemnica kruchego ciasta — choć przepisy na nie są różne, jest jedna ważna zasada: im zimniej, tym lepiej. Im chłodniejsze będą składniki i im krócej będziemy zagniatać, wałkować i ogrzewać dłońmi, tym ciasto wyjdzie bardziej kruche.
Źródło: Świat kobiety – 08/2015
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂