Schab duszony w sosie śmietanowo-chrzanowym

Szybki, dietetyczny obiad ze schabem w zimowych klimatach, bo całe mięso spowite jest w bieli. Schabowi towarzyszy pyszny, aromatyczny sos śmietanowo-chrzanowy.

Przygotowanie tego dania nie wymaga żadnych specjalnych umiejętności i wyszukanych składników, a zadowoli podniebienie niejednego smakosza. Prosto i pysznie. Zapraszam do przepisu.

Składniki:

  • 4 spore plastry schabu
  • 150 ml bulionu warzywnego
  • sól, pieprz z młynka
  • 150 ml gęstej śmietany 20% (u mnie Schmand)
  • 2-3 łyżki chrzanu
  • 1 listek laurowy
  • 2 łyżki mąki
  • masło ghee do smażenia

Wykonanie:

  • schab pokroić w 2- cm plastry. Pod folią lekko rozbić tłuczkiem. Posolić i oprószyć pieprzem. Obtoczyć w mące i zrumienić na rozgrzanym maśle z obu stron
  • zrumienione mięso podlać bulionem warzywnym, dodać listek laurowy, ziarenka ziela angielskiego, przykryć pokrywką i dusić do miękkości około 30-40 minut
  • gdy mięso jest miękkie dodać do bulionu śmietanę z chrzanem i dokładnie wymieszać. Ilość chrzanu dostosować do własnych preferencji smakowych
  • podałam z purée ziemniaczanym i jabłkami w majeranku z żurawiną.

ŻYCZĘ  SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *