Szybki, dietetyczny obiad ze schabem w zimowych klimatach, bo całe mięso spowite jest w bieli. Schabowi towarzyszy pyszny, aromatyczny sos śmietanowo-chrzanowy.
Przygotowanie tego dania nie wymaga żadnych specjalnych umiejętności i wyszukanych składników, a zadowoli podniebienie niejednego smakosza. Prosto i pysznie. Zapraszam do przepisu.
Składniki:
- 4 spore plastry schabu
- 150 ml bulionu warzywnego
- sól, pieprz z młynka
- 150 ml gęstej śmietany 20% (u mnie Schmand)
- 2-3 łyżki chrzanu
- 1 listek laurowy
- 2 łyżki mąki
- masło ghee do smażenia
Wykonanie:
- schab pokroić w 2- cm plastry. Pod folią lekko rozbić tłuczkiem. Posolić i oprószyć pieprzem. Obtoczyć w mące i zrumienić na rozgrzanym maśle z obu stron
- zrumienione mięso podlać bulionem warzywnym, dodać listek laurowy, ziarenka ziela angielskiego, przykryć pokrywką i dusić do miękkości około 30-40 minut
- gdy mięso jest miękkie dodać do bulionu śmietanę z chrzanem i dokładnie wymieszać. Ilość chrzanu dostosować do własnych preferencji smakowych
- podałam z purée ziemniaczanym i jabłkami w majeranku z żurawiną.
ŻYCZĘ SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂