Grochówka, gęsta, sycąca, aromatyczna i jakże zdrowa. W ogóle wszystkie strączkowe, to samo zdrowie, dlatego powinny często gościć na naszym stole. Ziarna te mają bardzo wysoką zawartość białka, więcej niż mięso. Suchy groch to około 25 % białka. W grochu znajdziemy błonnik rozpuszczalny jak i nierozpuszczalny. Pierwszy z nich pobudza ruchy jelit, a zatem zmniejsza zagrożenie rakiem okrężnicy. Działanie błonnika nierozpuszczalnego wpływa natomiast na obniżenie poziomu cholesterolu we krwi, przez co zmniejsza się zagrożenie chorobą wieńcową i zawałem serca.
Groch – właściwości
GROCH to skarbnica witamin i mikroelementów. Ta najstarsza roślina uprawna na kuli ziemskiej zawiera witaminy A, B1, B2, B3, B6, C, E, i K, a z mikroelementów: pokłady potasu, sód, fluor, magnez, żelazo, kobalt, miedź, mangan, chlor, wapń, fosfor i jod. Ma właściwości przeciwreumatyczne, zalecany jest również w diecie cukrzycowej. Dzięki zawartości miedzi wzmacnia wzrok, zapobiegając zwyrodnieniu plamki żółtej i katarakcie. To w wielkim skrócie o dobrodziejstwach grochu, bo w medycynie ludowej ta lista jest znacznie dłuższa. Teraz nie pozostaje nic innego tylko ugotować grochówkę. Oczywiście używamy do tego celu całego grochu, nigdy obłuskanego, gdyż pozbawimy się tego co w nim najwartościowsze, w tym smaku także. Bardzo polecam moją grochówkę. Jest bez dodatku cebuli, czosnku, zasmażki, mocno grochowa, jednocześnie bardzo delikatna w smaku.
Składniki:
- 250 g całego grochu
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- kawałek selera, pora
- 3 średnie ziemniaki
- 2 łyżki zielonych liści selera i lubczyku (mam zamrożone)
- 4-5 ziarenek ziela angielskiego
- 2 listki laurowe
- 2 łyżki suszonego majeranku lub tymianku
- sól, pieprz do smaku
- 100 g boczku, 2 kiełbaski śląskie
Wykonanie:
- Wieczorem przebrany, wypłukany groch zalać ostudzoną, przegotowaną wodą, tak by przykrywała groch na ok. 4 cm. Rano w nowej, świeżej wodzie gotować groch tak długo, aż się zacznie rozpadać. Do gotowania dodać łyżkę masła, to zapobiegnie powstawaniu szumowin. Gotować na bardzo małym ogniu. Do garnka z gotującym grochem dodaję boczek. Część można potem wkroić do zupy, resztę przeznaczyć do kanapek.
- W międzyczasie obrać i pokroić w drobną kostkę warzywa. Przygotować drugi mniejszy garnek. Wrzucić warzywa, ziele angielskie, listki laurowe i zalać niewielką ilością wody, tak przy przykryła warzywa. Po 15 minutach gdy warzywa są miękkie, wyłączyć
- Kiełbasę śląską pokroić w kosteczkę i wrzucić na patelnię. Wytapiam tłuszcz, a przy tym kiełbaska lekko podsmażona doda smaku zupie.
- Gdy groch będzie już miękki, zmiksować go blenderem, do uzyskania aksamitnego kremu.
- Połączyć teraz oba wywary, dodać podsmażoną kiełbasę. Doprawić majerankiem solą i pieprzem. Zagotować wszystko razem. Gdy pominiemy dodatek boczku i kiełbasy, uzyskamy przepyszną wegetariańską grochówkę. Bez mięsnych dodatków smakuje również wybornie.
ŻYCZĘ SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂