Koperek ogrodowy – zbiór, przechowywanie, mrożenie

Koperek ogrodowy (Anethum graveolens L.) to gatunek rośliny należący do selerowatych. Pochodzi prawdopodobnie z południowo-zachodniej Azji. Obecnie już nie występuje w stanie dzikim, jedynie w uprawie, a uprawiany jest na całym świecie. 

Koper to bardzo wartościowe ziele, cenione przede wszystkim za walory smakowo-zapachowe. Ma jednak więcej zalet niż tylko cudowny aromat.

Koper jest rośliną niezwykle bogatą w witaminy i minerały. Zawiera spore ilości witamin z grupy B oraz witaminy A, D, E, H i K i bardzo duże ilości witaminy C. Spośród minerałów przede wszystkim, fosfor, żelazo i wapń.

W koperku znajdują się ponadto dobroczynne flawonoidy i kumaryny oraz olejki eteryczne: karwon, felandren i limonen. Jest to jednak skład kopru uprawianego tradycyjnie,  nie w szklarni.

Właściwości zdrowotne koperku:

Surowcem zielarskim jest cała roślina, liście i nasiona.

  • wspiera proces trawienia. Nasiona kopru są składnikiem herbatek ziołowych dla dzieci zmagających się z kolkami i wzdęciami
  • wspiera laktację, dlatego poleca się go kobietom karmiącym
  • działa antyseptycznie. Okłady z kopru można stosować np. na ropne zakażenia skóry i oczu (np. przy jęczmieniu)
  • pomaga pozbyć się nieprzyjemnego zapachu z ust
  • łagodzi uciążliwy kaszel
  • wspiera urodę. Można wykorzystywać go do przemywania cery tłustej i stosować na przetłuszczające się włosy
  • oczyszcza organizm ze szkodliwych substancji i chroni układ moczowy przed infekcjami
  • łagodzi napięcie, a witaminy z grupy B korzystnie wpływają na układ nerwowy
  • spore ilości witaminy A i C czynią z koperku naturalny antyoksydant, który niweluje szkodliwy wpływ wolnych rodników na organizm, przez to wzmacnia układ immunologiczny

Zastosowanie koperku w kuchni:

Młode pędy, czyli tzw. koperek dodaje się do gotowanych ziemniaków, jaj faszerowanych, surówek i sałatek, serów twarogowych, past kanapkowych, zup (koperkowa, kalafiorowa, ogórkowa), masła ziołowego.

Sos koperkowy używany jest do jajek na twardo, klopsików, gotowanych mięs i dekorowania potraw.

Pędy kopru z baldachami to niezastąpiony dodatek do kiszonek wszelkiego rodzaju, przygotowania marynat i octów. Przyrządza się z nich nalewki i likiery.

PRZECZYTAJ  Jajka po turecku — cilbir

Zbiór, przechowywanie i mrożenie koperku

Liście zbiera się wiosną i latem przed kwitnieniem, a nasiona latem gdy już dojrzeją. Baldachy kopru suszymy w przewiewnym i zacienionym miejscu najlepiej powiązane w pęczki. Wysuszone przechowujemy w szczelnych opakowaniach.

Liście koperku, które kupujesz na bieżące spożycie najlepiej od razu dokładnie umyć pod zimną wodą i wstawić do wysokiego szklanego naczynia — słoika lub  butelki. Wystającą zieloną czuprynkę koperku można dodatkowo owinąć zmoczonym zimną wodą papierowym ręcznikiem i przechowywać na drzwiach lodówki. W ten sposób przechowywany koperek wytrzymuje nawet do 7 dni.

Koperek doskonale nadaje się do mrożenia, zachowując przy tym wszystkie swoje cenne składniki. Warto zatem zmagazynować koper na zimę, gdyż w pełni sezonu jest najbardziej pachnący i dorodny. Duży pęczek kosztuje w sezonie grosze, w porównaniu ze szklarniowym kupowanym zimą.

Mrożenie koperku jest dziecinnie proste. 

Umyj i dokładnie osusz liście koperku (pozostaje wówczas sypki), oderwij następnie listki od grubszych, zielonych łodyżek i posiekaj. Włóż do foliowego woreczka, przeznaczonego do mrożonek lub plastikowego/szklanego pojemniczka i przechowuj w zamrażarce.

Grube łodygi możesz pokroić i zamrozić oddzielnie, zużywając do gotowania np. zup i sosów.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *