Włoska grochówka z ciecierzycy

Ulubiona zimowa zupa – grochówka – choć jest gęsta i bardzo pożywna wcale nie musi być ciężka i tłusta. W dzisiejszej grochówce groch zastąpiła ciecierzyca. Pierwszy raz stało się to zupełnie przypadkowo. Po prostu wieczorem namaczając groch pomyliłam torebki i zamiast grochu w garnku wylądowała ciecierzyca. Zupa nam tak zasmakowała, że na stałe weszła do zimowego menu. Grochówka ugotowana z ziaren ciecierzycy jest bardzo podobna do tej tradycyjnej, jednak dużo delikatniejsza w smaku.

Składniki:

  • 250 g ciecierzycy
  • 200 g boczku – opcjonalnie
  • 2 kiełbaski śląskie – opcjonalnie
  • 2 – 3 ziemniaki
  • 2 – 3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera i pora
  • 2 l wody
  • 2 listki laurowe
  • 4 -5 kulek ziela angielskiego
  • sól, pieprz, majeranek
  • zielenina – opcjonalnie

Wykonanie :

  • wieczorem namoczyć ziarna ciecierzycy
  • wypłukaną ciecierzycę, w nowej, czystej wodzie ugotować do miękkości razem z kawałkiem boczku. Gotowałam około 1 godziny, aż ziarenka ciecierzycy częściowo się rozpadły
  • w międzyczasie obrać warzywa, pokroić w kostkę, dodać listek laurowy, ziele angielskie oraz sól i gotować w małej ilości wody, w oddzielnym garnuszku około 15 minut, aż będą miękkie
  • kiełbasę pokroić i zrumienić na patelni
  • ugotowany boczek pokroić w kostkę i dodać do zupy lub ostudzić i zużyć jako wędlinę do kanapek
  • połączyć zawartość obu garnków – ugotowanej i ciecierzycy i warzyw. Dołożyć przysmażoną kiełbasę. Przyprawić majerankiem, pieprzem i dosolić

ŻYCZĘ SMCZNEGO!

Uwagi: do wszystkich zup w okresie jesienno-zimowym dodaję zamrożone, pokrojone listki lubczyku i selera. Warto jesienią przygotować „zielone zapasy”, bo dzięki ich dodatkowi zupy są nie tylko barwniejsze, ale i dużo bardziej esencjonalne

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *