Tort bezowy z cytrynowym kremem russel

Gotowe krążki bezowe do tortów dawnymi czasy można było nabyć bez trudu, potem na długie lata zniknęły z półek sklepowych bez śladu, by pojawić się na nowo. Powitałam je entuzjastycznie i oczywiście zaraz kupiłam, by przygotować bardzo słodki, pyszny torcik.

Gdybym miała samodzielnie piec bezę nigdy bym pewnie torciku nie zrobiła. Raz, że beza to właściwie sam cukier !!!, a poza tym godzinne suszenie w piekarniku, nie dziękuję. Gotowe blaty jednak kuszą, a i pomaszkiecić od czasu do czasu to nic złego. Jak już niezdrowo, to na całego. Przygotowałam zatem cytrynowy krem maślany russel, chyba możliwie najbardziej kaloryczny na świecie, ale tak pyszny, że od torciku nie można się oderwać. Kto raz skosztował kremu russel, wie doskonale, że to najsmaczniejszy z kremów. Na pewno nie skończycie na jednym kawałku. Kupna beza nie jest tak mięciutka jak ta upieczona w domu, dlatego torcik najlepiej przygotować wcześniej i przez noc pozostawić w lodówce, by blaty delikatnie przeszły wilgocią kremu.

Składniki na mały torcik:

  • 1 opakowanie gotowych blatów bezowych

KREM RUSSEL:

  • 250 g masła
  • 200 g cukru
  • 3 jaja
  • 1 łyżka rumu lub wódki – opcjonalnie
  • sok z 1 małej cytryny
  • skórka otarta z cytryny

Wykonanie:

  • jajka z cukrem ubić na parze na pulchną masę. Powinny przynajmniej 3-krotnie zwiększyć objętość. Ostudzić w zimnej wodzie ciągle ubijając
  • masło utrzeć do białości i ciągle ucierając dodawać po trochę ostudzonej masy jajecznej. Uwaga – jeśli masa nie będzie dostatecznie schłodzona krem może się zwarzyć
  • na końcu kroplami dodawać sok z cytryny i wmieszać otartą skórke cytrynową oraz rum lub wódkę. Dodatek alkoholu bardzo podniesie smak kremu
  • na jeden spód bezowy wyłożyć połowę masy, przykryć drugim blatem i wyłożyć następną porcję masy. Przykryć ostatnim blatem i przyozdobić według uznania
  • zostawiłam kilka łyżek kremu i wysmarowałam również bok dookoła
PRZECZYTAJ  Pomidory pieczone z parmezanem

ŻYCZĘ SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *