Puszysty omlet biszkoptowy z jagodami – pyszny

Najlepszy omlet z jagodami na świecie jaki znam, dokładnie taki właśnie zapamiętałam z dzieciństwa. Nie był posypywany jagodami, ale z jagodami upieczony. Cudownie wilgotny przez wypływający sok z jagód przy krojeniu każdego następnego kęsa. Wspaniały, pyszny, bardzo puszysty, po prostu kwintesencja lata.
Jeśli nie jedliście jagód w omlecie w ten sposób przygotowanych koniecznie spróbujcie. Ten prosty omlet Was zachwyci.

Składniki na 1-osobowy omlet na patelnię 20-22 cm:

  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki orkiszowej 630 (lub zwykłej pszennej)
  • 2 łyżeczki domowego cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 2 garstki jagód lub borówki amerykańskiej
  • 1 łyżka masła ghee

Wykonanie:

  • odzielić żółtka od białek
  • białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę
  • zmniejszyć obroty miksera i wmieszać żółtka
  • na najmniejszych obrotach i bardzo krótko wmieszać mąkę z cukrem
  • gorącą patelnię wysmarować masłem
  • wyłożyć ciasto na patelnię, wyrównać łopatką i smażyć na średnim ogniu. Po chwili wyłożyć jagody na omlet i przykryć  patelnię pokrywką. Odczekać kilka minut, aż omlet się zetnie, a spód zrumieni. Góra ani tak pozostanie lekko płynna
  • delikatnie łopatką omlet odwrócić, by ścięła się górna warstwa z jagodami i smażyć jeszcze 1-2 minuty
  • zsunąć omlet na talerz
  • podawać posypany cukrem pudrem

ŻYCZĘ SMACZNEGO !

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *