Klopsiki z indyka to pomysł na bardzo smaczny obiad, dla dorosłych i dla dzieci. Klopsiki nie są obsmażane na patelni, tylko ugotowane w wywarze warzywnym, także danie należy do dietetycznych. Warto zrobić ich więcej, bo w sosie są bardzo łatwe do odgrzania.
Składniki:
- 500 g mięsa z udźca indyczego
- 1 małe jajko
- 1/2 czerstwej bułki+ mleko
- 1 mała cebula
- sól, pieprz
- bulion warzywny
- 1 puszka pomidorów krojonych
- szczypta cukru/miodu
- oregano, bazylia
- śmietana/jogurt grecki – opcjonalnie
Wykonanie:
- mięso z udźca odkroić od kości i pozbawić skóry. Czerstwą bułkę namoczyć w mleku, następnie odcisnąć. Zmielić w maszynce do mięsa razem z mięsem i cebulą. Zmielone mięso wymieszać z solą, pieprzem i jajkiem. Formować w zwilżonych dłoniach małe klopsiki
- w płaskim rondlu zagotować około 1 szklanki wody, dodać 1 łyżeczkę domowej vegety, włożyć do wywaru uformowane klopsiki i gotować około 20 minut na ledwie mrugającym ogniu. W międzyczasie można klopsiki przemieszać
- wyjąć klopsiki z rosołu, dodać pomidory z puszki, sól, pieprz i oregano, następnie odparować sos do pożądanej gęstości. Zagrzać w sosie klopsiki
- podawać posypane natką pietruszki z ziemniakami, kaszą, makaronem lub kluskami
SMACZNEGO !
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂