Gołąbki z włoskiej kapusty I indyka – zdrowsza wersja

Gołąbki z włoskiej kapusty i indyczego mięsa to zdrowsza alternatywa dla tradycyjnych. Tak samo pyszne, ale zamiana białej kapusty na włoską i tradycyjnej wieprzowiny na mięso z indyka podnoszą walory odżywcze i zdrowotne tego popularnego dania. Do gołąbków użyłam mięsa z udźca indyczego, jest ciemne i bardziej wyraziste w smaku i nie tak suche jak filet z piersi. Najsmaczniejsze są podane z sosem pomidorowym. Ważne jest, by sos nie był przygotowany na bazie sklepowego koncentratu pomidorowego, a z naturalnego przecieru. Taki sos ma zupełnie inny smak.

Doskonały posiłek obiadowy lub kolacyjny z puree ziemniaczanym lub pajdą chleba.

Składniki:

  • mięso z udźca – 1 kg
  • 1,5 szklanki ryżu
  • 1 duża włoska kapusta
  • 2,5 szklanki bulionu
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła ghee/oleju
  • 400 ml przecieru pomidorowego, passaty pomidorowej lub 1 puszka pomidorów
  • sól, pieprz
  • cukier
  • 1 łyżeczka ciemnego octu balsamicznego

Przygotowanie:

  • ryż ugotować w bulionie warzywnym w nieco zmniejszonej ilości wody niż normalnie. Opłukany ryż zalać gorącym bulionem i gotować, aż wchłonie cały płyn
  • cebulę obrać, posiekać w kostkę i zeszklić na rozgrzanym maśle
  • mięso zmielić
  • zmielone mięso wymieszać z ugotowanym ryżem i zeszkloną cebulką. Intensywnie doprawić do smaku solą i pieprzem
  • z kapusty wyciąć głąb. Główkę kapusty umieścić w garnku (dopasowanym wielkością do rozmiaru kapusty) z gotującą się, osoloną wodą. Po kilku minutach sukcesywnie ściągać zblanszowane liście. Same łatwo oddzielają się od główki. Odkładać na bok, do ostudzenia, następnie ostrym nożykiem ściąć gruby nerwy liściowe 
  • na środek każdego liścia nakładać farsz, boki założyć do środka, następnie zrolować. Czynności  powtórzyć do wykorzystania całego farszu
  • na dnie sporego rondla rozłożyć resztki liści kapusty i w dwóch warstwach ułożyć przygotowane gołąbki. Gołąbki przykryć pozostałymi liśćmi. Zalać wodą z gotowania kapusty (multum soli mineralnych!) i gotować około 45 minut
  • domowy przecier pomidorowy lub puszkę pomidorów wlej do rondelka, dopełnij wg potrzeby wodą z gotowania gołąbków i zagotuj. Dodaj 1-2 łyżeczkę soli, 1 łyżeczkę cukru i 1 łyżeczkę ciemnego octu balsamicznego. Gdy używasz pomidorów z puszki na końcu zblenduj, do uzyskania kremowej konsystencji. Jeśli lubisz możesz zabielić sos kwaśną śmietaną lub jogurtem
PRZECZYTAJ  Risotto z karczochami na walentynki

SMACZNEGO !

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *