Pietruszka to jeden z najcenniejszych produktów, jakim obdarzyła nas natura. Najczęściej jednak pietruszka stanowi dekorację na talerzu, aa często jest zdrowsza niż posiłek, który zdobi.
W zdrowej kuchni nie może zabraknąć ziół. Są niezastąpione dzięki swojej wszechstronności. Posiadają ogrom witamin i mikroelementów, które mają bardzo korzystny wpływ na nasze zdrowie. Nie tylko nadają potrawom apetycznego wyglądu, ale usprawniają trawienie.
Natka pietruszki i koperek to najczęściej używana w kuchni zielenina. Czy wiesz, ile zdrowia wnosi do Twojej diety dodatek natki pietruszki? Lista zalet wydaje się nie mieć końca.
Pietruszka — właściwości zdrowotne
- jest bogata w chlorofil, dzięki czemu oczyszcza krew
- zawiera witaminę A, B1, B2, B3, B4, B5, B6, B12, K, E, C, PP, D, beta-karoten kwas foliowy
- dostarcza takich minerałów jak: żelazo, wapń, magnez, fosfor, potas, mangan, siarka
- wspomaga nerki i wątrobę w procesach oczyszczania organizmu
- pomaga przy zgadze
- niweluje przykry zapach z ust
- wzmacnia serce
- rozpuszcza cholesterol
- wzmacnia zęby i kości
- znajduje zastosowanie w leczeniu nerek, pęcherza moczowego i dróg moczowych
- olejki eteryczne chronią przed rakiem płuc
- łagodzi nerwobóle
- poprawia trawienie i przynosi ulgę w gwałtownej fermentacji w jelitach
- świetnie wpływa na wzrok i cerę
- ma działanie rozkurczające, dlatego łagodzi dolegliwości menstruacyjne
- posiada właściwości antyseptyczne
- redukuje cellulit
- chroni przed wolnymi rodnikami
- zapobiega anemii i krzywicy
To produkt naturalny i trudno o przedawkowanie. 1 łyżeczka natki dziennie zaspokaja nieomal wszystkie nasze potrzeby witaminowe. Natka pietruszki ułatwia przyswajanie żelaza (nawet 2 – 4-krotnie) z innych produktów, zarówno roślinnych, jak i zwierzęcych.
Świeże ziele pasuje do zup i sosów, ryb, masła ziołowego, twarogu i grzybów. Nadaje się prawie do wszystkich mieszanek ziołowych, również do suszenia i mrożenia.
Uwagi:
Jedynie osoby ze schorzeniami nerek i kobiety w ciąży powinny ograniczyć spożycie natki pietruszki do 2 łyżeczek dziennie.
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂