Moussaka, sztandarowe danie kuchni greckiej. Zapiekanka przygotowana na bazie bakłażana, pomidorów i mielonego mięsa przykryte kremowym sosem beszamelowym. Nie musisz wyjeżdżać do Grecji, by poczuć się jak na wakacjach. Proste danie, które bez problemu przygotujesz w domu.
Bakłażana najlepiej zgrillować w piekarniku lub upiec na blaszce, nie tylko wchłonie mniej tłuszczu, ale będzie idealnie miękki. Moussaka jest pyszna, warto pokusić się o przygotowanie tego greckiego specjału. Polecam do wypróbowania!
Składniki:
- 800 g bakłażana (3-4 sztuki)
- 4 łyżki oleju
Sos:
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 500 g mielonego mięsa
- 1/3 szklanka białego wina
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1/2 łyżeczka cukru
- sól
- pieprz
- szczypta chili
- natka pietruszki
Sos beszamelowy:
- 30 g masła
- 30 g mąki (2 płaskie łyżki)
- 300 ml mleka
- 1/2 szklanki parmezanu
- sól
- pieprz
- gałka muszkatołowa
- olej
Wykonanie:
- bakłażana pokroić w 1 cm plastry. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować plasterki olejem przy pomocy pędzla. Piec około 8 minut do zrumienienia, następnie plastry bakłażana odwrócić na drugą stronę i piec kolejne 8-10 minut do zrumienienia. Upieczone zdjąć z blachy i odłożyć na talerz
- na dużej patelni zeszklić na oleju drobno pokrojoną cebulę i czosnek. Dodać mielone mięso i obsmażyć około 5 minut. Dolać wino, a za kilka minut dodać resztę składników. Dusić 40 minut do odparowania nadmiaru wody
- roztopić na patelni masło, dodać mąkę i mieszając zrobić jasną zasmażkę. Cały czas mieszając wlewać mleko i doprowadzić sos do zagotowania. Doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową, na koniec wmieszać połowę startego sera
- naczynie do zapiekania wysmarować masłem. Bakłażany podzielić na 3 porcję. Na dno naczynia wyłożyć 1-szą porcję bakłażana, następnie porcję mięsa, 2-gą porcję bakłażana i porcję mięsa, i 3-cią porcję bakłażana. Na górze zapiekanki rozprowadzić równomiernie sos beszamelowy i rozsypać resztę startego parmezanu
- piec w 180`C przez około 35 minut do zrumienienia
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂