Zapraszam na pyszne risotto, tym razem z zielonym orkiszem, zamiast ryżu (Grünkern) w roli głównej. Zielonego orkiszu nie może zabraknąć w zdrowej kuchni. Wegetarianie i weganie znają doskonale te smaczne ziarenka o słodko-orzechowym smaku.
Ziarno zielonego orkiszu zbierane jest w fazie dojrzałości mlecznej, posiada już wszystkie składniki odżywcze, a jeszcze niewiele skrobi, zatem i niewiele kalorii.
Dzisiejsze risotto: zielony orkisz z ananasem, marchewką, porem i orzechami nerkowca smakuje doskonale. Danie bardzo proste do przygotowania, jestem pewna, że podbije kubki smakowe niejednego mięsożercy. Zapraszam do przepisu.
Składniki:
- 300 g ziaren zielonego orkiszu
- 1 cebulka
- 1 ząbek czosnku
- 100 ml białego wina — opcjonalnie
- bulionu warzywnego
- 2 marchewki
- 1/2 pora
- 1/2 ananasa
- około 100 g orzechów nerkowca
- 2 łyżki masła
- około 100 g startego parmezanu
Wykonanie:
- zielony orkisz opłukać na sicie
- obrać cebulę i czosnek. Pokroić w drobną kostkę. Na rozgrzanej patelni zeszklić cebulę z czosnkiem, dodać orkisz, obsmażyć, posolić, przyprawić pieprzem, podlać winem. Gdy wino odparuje dolewać porcjami bulion warzywny. Gotować do miękkości około 30 minut
- w międzyczasie obrać marchew i pokroić w drobną kostkę. Po 20 minutach dodać do gotującego się risotta. Pora umyć i pokroić w drobne krążki. Ananasa obrać, usunąć głąb i pokroić w kostkę. Pora i ananasa dodać do risotta 5 minut przed końcem gotowania
- orzechy posiekać i skarmelizować na patelni na 1 łyżce masła z 1 łyżką cukru. Resztę masła i parmezanu wmieszać do risotta i serwować
ŻYCZĘ SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂