Smaczny deser jagodowy, bardzo łatwy, szybki do przygotowania i każdy zje go z przyjemnością. Przy tym naprawdę niskokaloryczny, bo bazą deseru jest mleko skondensowane. Mleko skondensowane ubite na sztywną pianę jest tak lekkie i puszyste, jak obłoczek lub chmurka. Spoiwem deseru jest galaretka o smaku leśnych owoców, oczywiście smak galaretki według uznania.
Składniki na 6 pucharków:
- mleko skondensowane niesłodzone- 200 ml
- 1 galaretka o smaku owoców leśnych
- 100 – 150 g jagód
- cukier — opcjonalnie
Wykonanie:
- przygotować galaretkę. Zagotować 250 ml wody, czyli o połowę mniej wody niż z przepisu na torebce i mieszając rozpuścić galaretkę. Dodać cukier. Ostudzić
- schłodzone mleko skondensowane (najlepiej przez noc w lodówce) ubić na sztywno przy pomocy miksera. Ubijanie trwa krótko, około 3 minut. Mleko podczas ubijania bardzo szybko zwiększa swoją objętość. Cały czas ubijając powoli wlewać przestudzoną galaretkę
- na dno pucharków wyłożyć jagódki, następnie przykryć pianką. Udekorować wierzch jagodami
- wstawić do lodówki, by deser stężał
SMACZNEGO!
UWAGI:
Deser można przygotować w małej keksówce wyłożonej folią spożywczą, a piankę wymieszać z jagodami, następnie pokroić w plastry.
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂