Kasza quinoa, komosa ryżowa, warto się nią zainteresować, bo jej niezwykłe właściwości sprawiają, że jest doskonałym produktem prozdrowotnym. Może być znakomitym elementem zdrowej diety. Komosa z powodzeniem zastąpi ryż czy ziemniaki. Idealna do dań na słodko jak i do wytrawnych. Zapraszam na pyszny obiad z komosą w roli głównej.
Już sama quinoa jest wyjątkowo smaczna, a w towarzystwie delikatnych zielonych szparagów i z chrupiącymi ziarenkami czerwonego pieprzu to super propozycja na majowy lekki, zdrowy posiłek.
Składniki na 2 porcje:
- 125 g quinoa
- 275 ml bulionu warzywnego
- 500 g zielonych szparagów
- 1 łyżeczka czerwonego pieprzu
- 1 łyżka oleju
- szczypta brązowego cukru
- płatki chilli
- sok z limonki
- szczypiorek
- 40 g sera feta
- sól
Wykonanie:
- quinoa przelać na sitku gorącą wodą, następnie przepłukać pod bieżącą wodą. Zalać gorącym bulionem, dodać płatki chilli i gotować pod przykryciem na małym ogniu około 15 minut. Ugotowaną doprawić do smaku sokiem z limonki
- zielone szparagi umyć i odłamać dolne zdrewniałe końce. Pociąć na kilkucentymetrowe kawałki. Na patelni rozgrzać olej, obsmażyć szparagi. Oprószyć cukrem, posolić, przykryć i dusić pod przykryciem około 5 minut. Dodać ugotowaną kaszę quinoa i przesmażyć razem kilka minut
- podawać z roztartym w moździerzu czerwonym pieprzem i pokruszonym serem feta. Posypać szczypiorkiem
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂