Zapraszam na pyszne bułeczki drożdżowe inne od wszystkich innych drożdżowych wypieków, bułeczki odrywane. Chociaż upieczone z mąki razowej są wyjątkowo puchate i mięciutkie. Bułeczki nie tylko pyszne, ale bardzo zdrowe, bo w całości upieczone z mąki orkiszowej. Od dawna już przymierzałam się do ich upieczenia. Teraz pełnia sezonu truskawkowego, wiec w środku każdej bułeczki wylądowała ogromna, słodka truskawka.
Posypka z różanego cukru to dodatkowa atrakcja smakowa moich bułeczek, choć możesz posypać je zwykłym cukrem lub całkowicie posypkę cukrową pominąć.
Pracę bardzo sobie ułatwiłam, ponieważ ciasto przygotowałam wieczorem, bułeczki po ogrzaniu ciasta upiekłam następnego dnia rano, w sam raz na drugie śniadanie.
Składniki:
- 400 g mąki orkiszowej (pół na pół 550 i razowej)
- 160-170 ml mleka
- 50-60 g cukru
- 60 g masła
- 1 jajko i 1 żółtko
- 1 op. suchych drożdży
- 1/3 łyżeczki soli
- 12 dużych truskawek
Dodatkowo:
- 2 łyżki mleka
- cukier np.różany
Wykonanie:
- w małym garnuszku delikatnie podgrzać mleko. Do mleka wkroić kawałki masła
- odważone suche składniki umieścić w misie miksera, dolać mleko i jajka, następnie zagnieść jednolite, sprężyste ciasto. Przykryć folią spożywczą i pozostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości lub umieścić na całą noc do wyrastania w lodówce
- jeśli ciasto wyrastało w lodówce wystawić je około godziny wcześniej, by się ogrzało. Zagnieść powtórnie i podzielić na 12 jednakowej wielkości kawałków. Każdy kawałek rozpłaszczyć w dłoni na placuszek, na środku ułożyć truskawkę i zwinąć jak knedla. Układać w foremce wyłożonej papierem do pieczenia złączeniem do dołu bułeczkę obok bułeczki. Użyłam dużej formy do pieczenia chleba.Przykryć foremkę z uformowanymi bułkami i odstawić do napuszenia. Przed pieczenie posmarować każdą bułeczkę mlekiem i posypać cukrem różanym
- piec w 200`C 20 minut do zrumienienia
ŻYCZĘ SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂