Pierogi z wędzoną śliwką i masłem makowym

Pierogi z wędzoną śliwką i masłem makowym — pierogi, które można pokochać od pierwszego kęsa. Czaiłam się na te pierogi już od zeszłego roku, nie zdobyłam jednak wędzonej śliwki.

Przepis pochodzi z kuchni Agaty Wojdy (Moje Gotowanie Extra 2/2015). W tym roku przywiozłam z Polski oryginalną wędzoną śliwkę — suskę sechlońską. Upolowałam śliwki na targu — luzem na wagę, tłuste, miękkie, pachnące dymem z drewna bukowego, błyszczące i lekko wytrawne w smaku. Te gotowe, pakowane są straszliwie suche. Nie używaj suszonej kalifornijskiej, bo to ulepek bez charakteru.

Śliwki wędzone są absolutnie genialne w smaku i tak samo smakują właśnie pierogi. Warto było czekać na nie cały rok! Omasta z makowego masełka czyni z nich prawdziwy świąteczny delikates. Zapraszam na pierogową ucztę!

Składniki:

  • 2 szklanki jasnej mąki orkiszowej
  • 1/2 szklanki wrzątku
  • 1 łyżka masła
  • szczypta soli
  • około 30 wędzonych śliwek
  • cukier — opcjonalnie
  • migdały — opcjonalnie

Składniki na masło makowe:

  • 1/4 kostki masła
  • 2 łyżeczki maku
  • 1 łyżeczka miodu

Wykonanie:

  • mak sparzyć na bardzo gęstym sitku. Osuszyć na papierowym ręczniku. Wymieszać masło z makiem i miodem. Uformować wałeczek, owinąć w folię i umieścić w zamrażarce
  • migdały sparzyć, przelać zimną wodą i obrać ze skórki. Nie jest konieczne użycie migdałów, bez nich pierogi są równie pyszne
  • w misce mąkę zaparzyć wrzątkiem i ostrożnie wymieszać. Dodać miękkie masło i szczyptę soli. Wyrobić elastyczne ciasto, rozwałkować, podsypać lekko mąką i wykrawać kółka. Na każdym położyć śliwkę nadzianą migdałem i zlepić pieroga. Można śliwkę posypać odrobiną cukru — nie posypywałam. Wrzucić na osolony wrzątek, po wypłynięciu gotować pierogi 2-3 minuty. Wyłowić łyżką cedzakową i natychmiast podawać z krążkami pokrojonego, zimnego masła makowego. Masło powinno rozpuścić się na pierogach i pięknie je oblepić

SMACZNEGO!
Uwagi: Pierogi można podawać z gęstą śmietaną.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *