Jajko w roli głównej do drugiego dania. Prosto, tanio i pysznie. Sos koperkowy, ziemniaczane purée, ulubiona jarzynka i pełnowartościowy posiłek gotowy.
Od zawsze lubię ten zastaw (ulubione danie z przedszkola) i z przyjemnością je powtarzam. Możemy użyć jajek gotowanych na twardo, jajko mollet (półmiękkie żółtko, ścięte białko) lub jajko ugotowane w koszulce.
Składniki na sos koperkowy:
- 250 ml bulionu warzywnego
- 3-4 łyżki koperku (u mnie mrożony)
- 1 łyżka mąki krupczatki (instant)
- szczypta cukru, sól, pieprz do smaku
- 2- 3 łyżki jogurtu greckiego lub kwaśnej śmietany
- szczypta cukru
Wykonanie:
- Bulion zagotować. Dodać koperek i przyprawy.
- Z dwoma łyżkami zimnej wody wymieszać mąkę i zagęścić sos. Zestawić z ognia.
- Dodać jogurt lub śmietanę. Wymieszać trzepaczką balonową. Gdy śmietanę będziemy dodawać do potrawy po zestawieniu z ognia, nigdy się nie zważy. Po wymieszaniu można powtórnie zagotować.
- Podawać z jajkiem i ziemniaczanym purée.
Smacznego!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂