Budyń z kaszy jaglanej? To świetna alternatywa dla tradycyjnego mlecznego budyniu, do którego mam awersję od zawsze. Ten zjadłam z przyjemnością. Jest bardzo prosty do przygotowania, a do tego po 100- kroć zdrowszy i smaczniejszy. Super śniadanie, a podany z frużeliną owocową smaczny podwieczorek.

Przypomnę tylko, iż poczciwa jaglanka to rekordzistka jeśli chodzi o zawartość krzemionki, dlatego zadba o Twoje włosy, skórę i paznokcie. Ponadto odkwasza organizm, dostarczy sporo witaminy B i F oraz lecytyny.
Budyń na bazie kaszy jaglanej przygotowałam z bananem i mlekiem kokosowym.

Składniki:

  • 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
  • około 1 szklanki mleka kokosowego
  • 1 szklanka truskawek
  • 1 łyżka ksylitolu/cukru
  • wanilia (u mnie z młynka)

Wykonanie:

  • kaszę jaglaną ugotować
  • truskawki obrać, odszypułkować i pokroić na mniejsze kawałki, następnie umieścić w rondelku z 1 łyżką cukru. Zagotować i gotować około 5 minut do odparowania nadmiaru wody
  • kaszę jaglaną umieścić w kielichu blendera, dodać mleko kokosowe (dodałam gęstą, białą część) i obranego,  pokrojonego banana. Zblendować na gładki krem. Jeśli uważasz, że jest mało słodki, dodaj ksylitolu/cukru
  • podawać schłodzony w lodówce z frużeliną truskawkową

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *