Budyń z kaszy jaglanej? To świetna alternatywa dla tradycyjnego mlecznego budyniu, do którego mam awersję od zawsze. Ten zjadłam z przyjemnością. Jest bardzo prosty do przygotowania, a do tego po 100- kroć zdrowszy i smaczniejszy. Super śniadanie, a podany z frużeliną owocową smaczny podwieczorek.
Przypomnę tylko, iż poczciwa jaglanka to rekordzistka jeśli chodzi o zawartość krzemionki, dlatego zadba o Twoje włosy, skórę i paznokcie. Ponadto odkwasza organizm, dostarczy sporo witaminy B i F oraz lecytyny.
Budyń na bazie kaszy jaglanej przygotowałam z bananem i mlekiem kokosowym.
Składniki:
- 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
- około 1 szklanki mleka kokosowego
- 1 szklanka truskawek
- 1 łyżka ksylitolu/cukru
- wanilia (u mnie z młynka)
Wykonanie:
- kaszę jaglaną ugotować
- truskawki obrać, odszypułkować i pokroić na mniejsze kawałki, następnie umieścić w rondelku z 1 łyżką cukru. Zagotować i gotować około 5 minut do odparowania nadmiaru wody
- kaszę jaglaną umieścić w kielichu blendera, dodać mleko kokosowe (dodałam gęstą, białą część) i obranego, pokrojonego banana. Zblendować na gładki krem. Jeśli uważasz, że jest mało słodki, dodaj ksylitolu/cukru
- podawać schłodzony w lodówce z frużeliną truskawkową
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂