Ryba po grecku o tej porze roku jest chyba najsmaczniejsza, bowiem „babie lato” oferuje nam dojrzałe, pachnące latem kolorowe warzywa. Choć żaden Grek nie zna tej potrawy, u nas ryba w sosie jarzynowo-pomidorowym jest bardzo popularna. Równie smaczna na ciepło jak i na zimno. U mnie z dodatkiem ziemniaków stanowi pyszne danie obiadowe.
Istnieją różne warianty przygotowania tego dania, nam najbardziej smakuje ryba smażona w panierce z bułki tartej, najlepiej, by był to dorsz lub inna ryba o białym mięsie. Zapraszam do przepisu.
Składniki na 4 porcje:
- 2 duże płaty — filety dorsza ze skórą
- 4 marchewki
- 1 pietruszka
- 1 mały seler
- 1 spora cebula
- 1/2 pora
- 2 listki laurowe
- 4-5 ziaren ziela angielskiego
- 1 łyżeczka soli
- 2 spore szczypty cukru
- 1 łyżka octu
- pieprz, słodka papryka
- 150 g koncentratu pomidorowego
- 1 jajko, bułka tarta, olej do smażenia, sok z cytryny
Wykonanie:
- Rybę umyć, poporcjować, osuszyć, spryskać sokiem z cytryny, posolić, odstawić.
- Warzywa umyć, obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Pora pokroić w pół krążki.
- Cebulę pokroić i podsmażyć na oleju. Gdy się zezłoci dodać starte warzywa i podsmażyć całość kilka minut razem.
- Warzywa podlać szklanką wody, dodać listek laurowy i ziarenka ziela angielskiego, dusić do miękkości około 10 minut. Dodać resztę przypraw: sól, cukier, ocet i koncentrat pomidorowy.
- W międzyczasie rybę obtoczyć w jajku, bułce tartej i usmażyć z obu stron na złoty kolor.
- Ułożyć w sosie i podgrzać razem, by ryba przeszła smakiem warzyw.
Smacznego!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂