Panna cotta (z wł.gotowana śmietanka) to rodzaj włoskiego deseru pochodzący z północnych Włoch. W skład deseru wchodzi śmietanka kremówka, cukier i żelatyna, które się razem gotuje. Deser ten do najzdrowszych niestety nie należy i to ze względu na obecność głównego składnika — śmietany kremówki w dużej ilości.
Osobiście nie jestem fanką tego typu deserów, budyniów, wszystkiego co ma w składzie mleczne produkty, a prawdę mówiąc, szczerze nie znoszę mleka. Wystarczy jednak podmienić nielubiane produkty na mleczko kokosowe i robi się nie tylko smacznie, ale i dużo zdrowiej. Kokosowa panna cotta jest super smaczna. Bardzo polecam!
Składniki na 2 porcje:
- 200 g mleka kokosowego
- 50 ml śmietany kremówki
- odrobina soli
- 2 listki żelatyny
- 10 g wiórków kokosowych + 1 łyżka cukru
- 250 g mrożonych malin + 1 łyżka cukru +1 łyżka soku z cytryny
Wykonanie:
- żelatynę namoczyć w zimnej wodzie
- mleko kokosowe, śmietankę, cukier, szczyptę soli i wiórki kokosowe wymieszać i podgrzać. Zestawić z ognia i rozpuścić w mleczku żelatynę, cały czas mieszając. Dwie małe filiżanki opłukać zimną wodą i napełnić masą. Wystudzić i wstawić do lodówki na 3 godziny, a najlepiej na całą noc.
- maliny z łyżką cukru umieścić w garnuszku i zagotować. Gotować około 10 minut, by zredukować nadmiar wody. Przetrzeć przez sitko, dodać sok z cytryny.
- panna-cottę obkroić dookoła filiżanki końcem noża i odwracając filiżankę wyłożyć na talerzyk. Podawać z musem malinowym. Przybrać wiórkami lub chipsami kokosowymi
ŻYCZĘ SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂