Domowe drożdżówki są pyszne i bardzo proste do przygotowania. Idealne na drugie śniadanie lub podwieczorek, to jedne z najzdrowszych wypieków. Wartości odżywcze drożdżowych bułeczek łatwo zwiększyć poprzez zamianę zwykłej mąki pszennej na orkiszową i dodatkowo przez podmianę części mąki na pełną błonnika mąkę pełnoziarnistą. Posypka z orzechów włoskich to dodatkowy element zdrowotny i pyszne wykończenie zamiast przesłodzonego, niezdrowego lukru.
Ponieważ sezon śliwkowy w pełni to właśnie śliwki stanowią nadzienie bułeczek, a dla podkręcenia smaku dodałam domowy dżem z płatków róży. Puchate, aromatyczne, po prostu wspaniałe. Zapraszam do przepisu!
Składniki na 12 bułeczek:
- 380 g mąki orkiszowej (200 g mąki 1050 i 180 g jasnej 700)
- 25 g drożdży
- 2 łyżki cukru/miodu
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 jajko + 1 żółtko
- 160 g mleka
- 60 g masła
Dodatkowo:
- 25 g śliwek
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- garść orzechów włoskich
- 1 białko + 2 łyżki mleka do posmarowania bułek
Przygotowanie:
- przygotuj ciasto drożdżowe
- śliwki pokrój na kawałki, wymieszaj z cynamonem, odstaw
- wyrośnięte ciasto powtórnie zagnieć i podziel na 12 kawałków, najlepiej odważając po 60-65 g, następnie skręcić w kulki. Każdą kulkę rozpłaszcz jak przy przygotowaniu knedli, nałóż dżem i przygotowane śliwki. Zlep i układaj łączeniem do dołu na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Po przygotowaniu wszystkich bułeczek przykryj blaszkę ściereczką kuchenną i odstaw do napuszenia, a na około 20 minut
- wyrośnięte bułeczki posmaruj białkiem wymieszanym z mlekiem i posyp posiekanymi orzechami
- piecz w 180*C 25 minut, do zrumienienia
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂