Biszkoptowe maczki znają chyba wszyscy. Malutkie, urocze biszkopciki posypane makiem i przełożone marmoladą leżały niegdyś w każdej cukierni. Samodzielne ich upieczenie w domu jest bajecznie proste, dlatego zachęcam, wszak teraz w czasie adwentu to rytuał. Jednocześnie doskonała okazja do wspólnego spędzenia czasu, pieczenia, jedzenia i obdarowywania bliskich słodkościami.
Te maleństwa są dietetyczne, bo upieczone bez dodatku tłuszczu. Jeśli cukier zastąpisz zdrowszym słodzidłem i użyjesz domowego dżemu, to zrobisz super zdrowe ciasteczka. Zaproś dzieci do wspólnej zabawy w kuchni!
Składniki (na 2 blachy):
- 2 jajka
- 50 g mąki orkiszowej jasnej
- 2 łyżki ksylitolu
- 2 łyżki maku
- 200 g gęstego dżemu
- 1-2 łyżki bułki tartej
Przygotowanie:
- białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier i po jednym żółtku. Masa powinna trzykrotnie zwiększyć objętość
- przesianą mąkę delikatnie wymieszać przy pomocy szpatułki z masą jajeczną
- ciasto przełożyć do szprycy lub po prostu do woreczka foliowego i uciąć rożek
- na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskać porcje ciasta zachowując odstępy. Przed pieczeniem posypać ziarenkami maku
- piec 10 minut w 180′ C do lekkiego zrumienienia
- dżem wymieszać z bułką tartą lub pokruszonymi biszkopcikami (lub innymi ciasteczkami) do odpowiedniej konsystencji. Zbyt rzadki będzie po prostu wypływał przy złożeniu
- przekładać ciasteczka dżemem i połączyć w pary
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂