Spätzle pełnoziarniste, dzięki sporej zawartości węglowodanów — to dobry pomysł zarówno na lekki obiad jak i sycącą kolację. Tak skomponowana kolacja świetnie zaspokoi głód, uspokoi i pomoże Ci zasnąć. Dodatek szparagów sprawi, że danie będzie smaczniejsze, bardziej aromatyczne i po prostu zdrowsze.
Oczywiście boczek można całkowicie pominąć, lub zastąpić np. parmezanem, lub innym ulubionym serem. Danie będzie wtedy całkowicie jarskie.
Składniki na 2-3 porcje:
- spätzle wykonane z 250 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 1 pęczek zielonych szparagów
- 1 cebula
- 80 -100 g boczku lub szynki
- 2 łyżki masła ghee
- sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
- Cebulę obrać, pokroić w półplasterki, a boczek w cienkie paseczki. Cebulę z boczkiem wrzucić na rozgrzane masło ghee i lekko poddusić.
- Umyć szparagi, odłamać zdrewniałe końcówki. Pociąć na skos w 3-4 cm kawałki. Główki odłożyć. Pocięte szparagi dołożyć na patelnię i dusić razem z cebulą i boczkiem. Patelnię przykryć pokrywką. Pod sam koniec dodać główki szparagów. Te zmiękną najszybciej. Gdy szparagi są miękkie, dokładamy ugotowane, odcedzone spätzle. Szparagi muszą pozostać chrupiące. Mieszamy, ewentualnie dosalamy i doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem z młynka. Podajemy.
Smacznego!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂