Jesienna owsianka z figami i jeżynami

Owsianka na śniadanie? To najlepszy wybór z możliwych, bo owsianka to same zalety. Zaspokoi głód na wiele godzin i sprawi, że nie mamy ochoty na podjadanie kalorycznych przekąsek. Ponadto przy obfitości składników odżywczych pozwala jednocześnie zadbać o szczupłą sylwetkę.

Szczególnie dietetyczna jest owsianka przygotowana na wodzie i z dodatkiem sezonowych świeżych owoców, zamiast kalorycznych suszonych.

Powoli kończy się wybór świeżych owoców, które tak znakomicie podnoszą smakowitość owsianki. Dzisiejsza z figami i jeżynami jest pyszna, połączenie smakowe idealne — słodkie figi i kwaśne jeżyny. Warto wiedzieć, że jeżyny to jedne z najzdrowszych owoców jagodowych. Jeżyna ze względu na dużą zawartość antyoksydantów została umieszczona na liście ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity). Natomiast 100 g świeżej figi zawiera tyle wapnia co  szklanka mleka, sporo żelaza, magnezu, dużo polifenoli (działanie antynowotworowe) i ogrom błonnika.

Warto pamiętać, by przygotowując owsiankę dodać sok z cytryny, gdyż aktywowany zostaje wówczas kwas fitynowy, który hamuje wchłanianie związków wapnia lub podać z jogurtem, który ten brak wyrównuje.

Składniki na 1 porcję:

  • 3-4 łyżki płatków owsianych
  • 200-250 ml wody
  • cynamon
  • miód lub syrop z agawy
  • 2 figi
  • garstka jeżyn

Wykonanie:

  • płatki owsiane zalać wrzącą wodą i na pyrkającym ogniu gotować 10-15 minut. Od czasu do czasu zamieszać, by nie przywarły do dna garnka
  • umyć owoce, figi pokroić na małe cząstki. Owsiankę obficie posypać cynamonem, ułożyć owoce i polać miodem

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *