Kupiłam tak olbrzymiego kalafiora, że nie zdołaliśmy go zjeść. Niezjedzona połowa wylądowała w lodówce. W tak upalny dzień chciałoby się jeść tylko zimne potrawy dla ochłody i tak właśnie powstała sałatka z kalafiora na zimno z pysznym jabłkowym winegretem. Jednocześnie nadarzyła się okazja, by wypróbować nowo zakupiony ocet jabłkowy.
Bardzo polecam, bo winegret przygotowany na jego bazie jest przepyszny i na pewno idealnie pasuje nie tylko do kalafiora, ale do wszystkich letnich sałatek.
Składniki na 2 osoby:
- 1/2 dużego ugotowanego kalafiora
- 2 łyżki octu winnego z jabłek
- 2 łyżki oleju lub oleju ryżowego
- 1 łyżeczka miodu
- sól
- pieprz
- dużo koperku
Wykonanie:
- z ugotowanego i schłodzonego kalafiora odkroić różyczki i umieścić w salaterce. Głąba można pokroić na mniejsze kawałki i dodać do salaterki lub zjeść. Kalafior powinien być ugotowany al dente
- ocet winny wymieszać z olejem i miodem na gładki krem, ewentualnie skosztować, czy nie dodać go więcej, bo jest bardzo delikatny w smaku. Dodać sól i pieprz. Wymieszać
- koperek obrać z gałązek i posiekać
- kalafior wymieszać z winegretem i koperkiem
ŻYCZĘ SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂