Sałatka z kalafiora i jabłkowego winegretu

Kupiłam tak olbrzymiego kalafiora, że nie zdołaliśmy go zjeść. Niezjedzona połowa wylądowała w lodówce. W tak upalny dzień chciałoby się jeść tylko zimne potrawy dla ochłody i tak właśnie powstała sałatka z kalafiora na zimno z pysznym jabłkowym winegretem. Jednocześnie nadarzyła się okazja, by wypróbować nowo zakupiony ocet jabłkowy.

Bardzo polecam, bo winegret przygotowany na jego bazie jest przepyszny i na pewno idealnie pasuje nie tylko do kalafiora, ale do wszystkich letnich sałatek.

Składniki na 2 osoby:

  • 1/2 dużego ugotowanego kalafiora
  • 2 łyżki octu winnego z jabłek
  • 2 łyżki oleju lub oleju ryżowego
  • 1 łyżeczka miodu
  • sól
  • pieprz
  • dużo koperku

Wykonanie:

  • z ugotowanego i schłodzonego kalafiora odkroić różyczki i umieścić w salaterce. Głąba można pokroić na mniejsze kawałki i dodać do salaterki lub zjeść. Kalafior powinien być ugotowany al dente
  • ocet winny wymieszać z olejem i miodem na gładki krem, ewentualnie skosztować, czy nie dodać go więcej, bo jest bardzo delikatny w smaku. Dodać sól i pieprz. Wymieszać
  • koperek obrać z gałązek i posiekać
  • kalafior wymieszać z winegretem i koperkiem 

ŻYCZĘ SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *