Pancakes, ulubione placki śniadaniowe krajów anglosaskich, bardzo przypominają polskie racuchy. Z tego powodu goszczą na naszych stołach najczęściej w porze obiadowej. Uwielbiane przez dzieci.
W wersji minimalistycznej można je podać tylko z syropem klonowym lub miodem. U mnie na bogato, z sosem jogurtowym, orzechami włoskimi i jagodami. Wielbiciele bananów będą zachwyceni, bo są mocno bananowe w smaku. Zapraszam do przepisu!
Składniki:
- 2 jajka
- 1-2 łyżki cukru/ksylitolu
- szczypta soli
- 2 małe banany
- 100 ml mleka
- 200 g mąki orkiszowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- olej do pieczenia
- posiekane orzechy włoskie
- jagody
Sos jogurtowy:
- 200 g jogurtu greckiego
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka miodu
Wykonanie:
- jajka ubić z cukrem na kogel-mogel. Dodać szczyptę soli
- banany obrać, pokroić i przy pomocy blendera zrobić bananowe purée. Wmieszać do jajek banany i dodać mleko
- mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i cynamonem. W 3 porcjach wmieszać do ciasta
- nakładać po 1 łyżce ciasta na średnio gorącą, natłuszczoną patelnię. Smażyć po 2-3 minuty z każdej strony
- gotowe placuszki ułożyć w piramidę. Podawać z sosem jogurtowym, posiekanymi orzechami włoskimi i jagodami
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂