Pancakes, ulubione placki śniadaniowe krajów anglosaskich, bardzo przypominają polskie racuchy. Z tego powodu goszczą na naszych stołach najczęściej w porze obiadowej. Uwielbiane przez dzieci.

W wersji minimalistycznej można je podać tylko z syropem klonowym lub miodem. U mnie na bogato, z sosem jogurtowym, orzechami włoskimi i jagodami. Wielbiciele bananów będą zachwyceni, bo są mocno bananowe w smaku. Zapraszam do przepisu!

Składniki:

  • 2 jajka
  • 1-2 łyżki cukru/ksylitolu
  • szczypta soli
  • 2 małe banany
  • 100 ml mleka
  • 200 g mąki orkiszowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • olej do pieczenia
  • posiekane orzechy włoskie
  • jagody

Sos jogurtowy:

  • 200 g jogurtu greckiego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka miodu

Wykonanie:

  • jajka ubić z cukrem na kogel-mogel. Dodać szczyptę soli
  • banany obrać, pokroić i przy pomocy blendera zrobić bananowe purée. Wmieszać do jajek banany i dodać mleko
  • mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i cynamonem. W 3 porcjach wmieszać do ciasta
  • nakładać po 1 łyżce ciasta na średnio gorącą, natłuszczoną patelnię. Smażyć po 2-3 minuty z każdej strony
  • gotowe placuszki ułożyć w piramidę. Podawać z sosem jogurtowym, posiekanymi orzechami włoskimi i jagodami 

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *