Zajadamy się szarlotkami, piekę jedną za drugą i co jedna to smaczniejsza. Ciasto z jabłkami — owocami jesieni, to idealny wybór dla tych, którzy dbają o linię, ale jednocześnie nie chcą zrezygnować z przyjemności jedzenia słodkości.
Dzisiejsze ciasto to krucha tarta z podwójną ilością jabłek. Tarta jest pyszna, delikatna, krucha i do tego fit! Tradycyjny wypełniacz śmietanowo-jajeczny zastąpił w tarcie po prostu mus jabłkowy.
Tarta składa się z kruchego ciasta i samych jabłek w dwóch postaciach, musu i precyzyjnie ułożonych plasterków jabłek. Wygląda świetnie i jeszcze lepiej smakuje!
Składniki na ciasto:
- 250 g mąki orkiszowej jasnej
- 150 g zimnego masła
- 2 łyżki cukru pudru/ksylitolu
- 1 jajko
- szczypta soli
- 2 łyżki zimnej wody
Na nałożenie:
- 1 kg jabłek (u mnie koksa)
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka miodu
- laska wanilii
Na syrop:
- 30 ml wody
- 60 g ksylitolu
- cynamon — opcjonalnie
Wykonanie:
- mąkę z cukrem wsypać do misy robota, dodać pokrojone na kawałeczki masło i rozetrzeć mieszadłem do powstania drobnej kruszonki. Wbić jajko, następnie wlać wodę i miksować do połączenia składników i powstania gładkiego ciasta. Uformować w kulę i włożyć na 30 minut do lodówki
- jabłka obrać, pokroić na ćwiartki, wykroić gniazda nasienne. Każdą ćwiartkę położyć na desce i pokroić w cienkie plasterki o grubości około 2 mm. Z pokrojonych jabłek wybrać najmniejsze plasterki i włożyć je do rondla. W sumie odłożonych jabłek ma być 1/3. Z odłożonych jabłek zrobimy mus
- do jabłek w rondlu dodać sok z cytryny, masło, miód i przekrojoną laskę wanilii z wyskrobanymi ziarenkami. Całość zagotować i dusić około 10 minut, aż jabłka się rozpadną. Na koniec wyjąć laskę wanilii, a jabłka zblendować
- rozwałkowanym ciastem wylepić tortownicę (najlepiej z wyjmowanym dnem o średnicy 24-26 cm) uprzednio wysmarowaną masłem i wysypaną mąką. Podziurkować ciasto widelcem, wyłożyć przestudzony mus jabłkowy i przykryć plasterkami jabłek ułożonymi dość gęsto na zakładkę
- piec w 200*C 35 minut do zrumienienia
- w małym garnuszku zagotować ksylitol z wodą i cynamonem. Gotować około 5 minut, do zagęszczenia. Lekko ostudzonym posmarować wierzch jabłek
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂