Mazurek to polska tradycja na wielkanocnym stole. Dzisiejszy orzechowy dołączam do blogowej kolekcji mazurkowej, na pewno zadowoli wszystkich wielbicieli wypieków z orzechami. Idealnie kruchy spód wypełnia bezowa masa orzechowa zwieńczona polewą czekoladową z kawałeczkami orzechów.
Bardzo lubimy wszelakie słodkości, dlatego jest dla mnie ważne, by wnosiły do diety również pewne wartości odżywcze.
Składniki:
- 200 g mąki orkiszowej jasnej
- 125 g masła
- 2 żółtka
- 1 łyżka ksylitolu/cukru
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Nadzienie:
- 2 białka
- 100 g orzechów włoskich
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 2,5 łyżki ksylitolu/cukru
Polewa czekoladowa:
- 50 ml śmietany kremówki
- 50 g ciemnej czekolady
- 1 garstka orzechów włoskich
Przygotowanie:
- do misy robota wsypać mąkę, cukier, proszek do pieczenia i zagnieść z masłem pokrojonym na kawałeczki na drobną kruszonkę. Dodać żółtka, a po połączeniu ciasta w kulę zawinąć je w folię spożywczą i odstawić do lodówki na 30 minut
- wysmarowaną foremkę masłem wykleić rozwałkowanym ciastem. Ponakłuwać widelcem i podpiec w piekarniku nagrzanym do 180’C przez 15 minut
- ubić białka na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier. Do bezy wmieszać zmielone orzechy włoskie i 1 łyżkę mączki ziemniaczanej
- wylać masę orzechową na podpieczony spód (może być gorący, prosto z piekarnika). Piec w 180’C następne 15-20 minut
- zagotować śmietanę kremówkę, dodać połamaną na kawałeczki czekoladę i mieszać do rozpuszczenia. Dodać posiekane orzechy włoskie i rozprowadzić polewę po ostudzonym mazurku lub udekorować wg własnej fantazji
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂