Mazurek to polska tradycja na wielkanocnym stole. Dzisiejszy orzechowy dołączam do blogowej kolekcji mazurkowej, na pewno zadowoli wszystkich wielbicieli wypieków z orzechami. Idealnie kruchy spód wypełnia bezowa masa orzechowa zwieńczona polewą czekoladową z kawałeczkami orzechów.

Bardzo lubimy wszelakie słodkości, dlatego jest dla mnie ważne, by wnosiły do diety również pewne wartości odżywcze.

Składniki:

  • 200 g mąki orkiszowej jasnej
  • 125 g masła
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka ksylitolu/cukru
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Nadzienie:

  • 2 białka
  • 100 g orzechów włoskich
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2,5 łyżki ksylitolu/cukru

Polewa czekoladowa:

  • 50 ml śmietany kremówki
  • 50 g ciemnej czekolady
  • 1 garstka orzechów włoskich

Przygotowanie:

  • do misy robota wsypać mąkę, cukier, proszek do pieczenia i zagnieść z masłem pokrojonym na kawałeczki na drobną kruszonkę. Dodać żółtka, a po połączeniu ciasta w kulę zawinąć je w folię spożywczą i odstawić do lodówki na 30 minut
  • wysmarowaną foremkę masłem wykleić rozwałkowanym ciastem. Ponakłuwać widelcem i podpiec w piekarniku nagrzanym do 180’C przez 15 minut
  • ubić białka na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier. Do bezy wmieszać zmielone orzechy włoskie i 1 łyżkę mączki ziemniaczanej
  • wylać masę orzechową na podpieczony spód (może być gorący, prosto z piekarnika). Piec w 180’C następne 15-20 minut
  • zagotować śmietanę kremówkę, dodać połamaną na kawałeczki czekoladę i mieszać do rozpuszczenia. Dodać posiekane orzechy włoskie i rozprowadzić polewę po ostudzonym mazurku lub udekorować wg własnej fantazji 

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *