Knedle to pyszny obiad na letnie dni, jednocześnie dobry sposób na wykorzystanie sezonowych owoców. Najpopularniejsze są knedle na bazie ciasta z gotowanych ziemniaków. Trochę jednak z nimi zachodu i pewnie częściej gościłyby na naszych letnich talerzach, gdyby nie dodatkowe gotowanie ziemniaków, przeciskanie przez praskę…
Dzisiejsza propozycja to knedle expresowe, przygotowane z gotowanego grysiku, a ten gotujesz dosłownie 2 minuty. Użyłam grysiku orkiszowego. Nic już nie stoi już na przeszkodzie, by przygotować smaczne, szybkie knedle z truskawkami!
Składniki na około 10 knedli:
- 140 g grysiku (u mnie orkiszowy)
- 2 jajka M
- 500 ml mleka
- 50 g masła
- 60 g ksylitolu/cukru
- 1/2 laski wanilii
- skórka otarta z cytryny
- 10 truskawek
Na omastę:
- 50 g bułki tartej
- 1 łyżka masła
- 1/2 łyżeczki cynamonu
Wykonanie:
- w rondlu zagotować mleko z laską wanilii, otartą skórką z cytryny, cukrem i masłem. Do gotującego się mleka wsypywać grysik cały czas mieszając zawartość rondla rózgą. Grysik mieszać przez kilka minut, aż kasza zacznie odchodzić od dna. Wmieszać jajka i odstawić do przestudzenia
- truskawki umyć, pozbawić szypułek
- z przestudzonego ciasta grysikowego, lekko wilgotnymi dłońmi uformować 10 knedli. Najpierw formować placuszek, na środku ułożyć truskawkę i zwinąć w kulkę
- zagotować w dużym garnku wodę z 2 łyżkami cukru i szczyptą soli. Włożyć do wrzątku knedle i gotować około 8 minut na ledwie pyrkającym ogniu. Wyjąć łyżką cedzakową
- roztopić łyżkę masła, dodać tartą bułkę i cynamon, roztopić i trzymać na ogniu, aż bułka się spieni. Knedle podawać obtoczone w tartej bułce
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂