Grysikowe knedle z truskawkami

Knedle to pyszny obiad na letnie dni, jednocześnie  dobry sposób na wykorzystanie sezonowych owoców. Najpopularniejsze są knedle na bazie ciasta z gotowanych ziemniaków. Trochę jednak z nimi zachodu i pewnie częściej gościłyby na naszych letnich talerzach, gdyby nie dodatkowe gotowanie ziemniaków, przeciskanie przez praskę…

Dzisiejsza propozycja to knedle expresowe, przygotowane z gotowanego grysiku, a ten gotujesz dosłownie 2 minuty. Użyłam grysiku orkiszowego. Nic już nie stoi już na przeszkodzie, by przygotować smaczne, szybkie knedle z truskawkami!

Składniki na około 10 knedli:

  • 140 g grysiku (u mnie orkiszowy)
  • 2 jajka M
  • 500 ml mleka
  • 50 g masła
  • 60 g ksylitolu/cukru
  • 1/2 laski wanilii
  • skórka otarta z cytryny
  • 10 truskawek

Na omastę:

  • 50 g bułki tartej
  • 1 łyżka masła
  • 1/2 łyżeczki cynamonu

Wykonanie:

  • w rondlu zagotować mleko z laską wanilii, otartą skórką z cytryny, cukrem i masłem. Do gotującego się mleka wsypywać grysik cały czas mieszając zawartość rondla rózgą. Grysik mieszać przez kilka minut, aż kasza zacznie odchodzić od dna. Wmieszać jajka i odstawić do przestudzenia
  • truskawki umyć, pozbawić szypułek
  • z przestudzonego ciasta grysikowego, lekko wilgotnymi dłońmi uformować 10 knedli. Najpierw formować placuszek, na środku ułożyć truskawkę i zwinąć w kulkę 
  • zagotować w dużym garnku wodę z 2 łyżkami cukru i szczyptą soli. Włożyć do wrzątku knedle i gotować około 8 minut na ledwie pyrkającym ogniu. Wyjąć łyżką cedzakową
  • roztopić łyżkę masła, dodać tartą bułkę i cynamon, roztopić i trzymać na ogniu, aż bułka się spieni. Knedle podawać obtoczone w tartej bułce

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *