Kacze uda to pyszna propozycja na świąteczny obiad. Jakkolwiek nie przyrządzisz kaczki, będzie to danie wyjątkowe. To prosty sposób na wykwintny obiad.
Niewiele przy tym daniu pracy, bo całą robotę wykona za Ciebie piekarnik. Do szybkich jednak nie należy, bo mięso kaczki piecze się dość długo.
Kaczka będzie aromatyczna i super smaczna pod warunkiem, że wcześniej mięso zamarynujesz. Może to być marynata sucha jak w moim przepisie, ale najlepiej pozostawić kaczkę w przyprawach przez całą noc. Dziś proponuję klasyk, kacze uda z jabłkami i żurawiną!
Składniki:
- 4 kacze uda
- 1 łyżeczka soli, pieprz
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 2 jabłka, np. szara reneta
- 1 łyżka masła
- majeranek
- 2 garście żurawiny mrożonej/świeżej
Przygotowanie:
- kacze uda wymyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, wyciąć nadmiary tłuszczu. Natrzeć solą, pieprzem i papryką, ułożyć w naczyniu żaroodpornym, przykryć folią spożywczą i ustawić na noc w lodówce
- przed wstawieniem do piekarnika mięso ogrzać. Kacze uda obrócić skórą do dołu i wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni na 20 minut. Po tym czasie mięso obrócić, obłożyć wiórkami masła, podlać niewielką ilością bulionu, temperaturę zmniejszyć do 180*C i piec 1,5 godziny. W międzyczasie można kilkakrotnie polać udka sosem
- pod koniec pieczenia przygotować jabłka. Obrać, przekroić na połówki, wydrążyć gniazda nasienne i ponacinać nożem wypukłą stronę jabłek. Dołożyć do pieczenia razem z żurawiną, posypać majerankiem. Piec jeszcze 20 minut
- podawać z kluskami śląskimi i sałatką z buraczków
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂