Sałatka ziemniaczana ze szparagami

Najpopularniejsza z sałatek — ziemniaczana tym razem w wykwintnym wydaniu, bo z dodatkiem zielonych szparagów, perliczych jajeczek i kaparowym pesto. Sezon szparagowy powoli dobiega końca, może pożegnacie go tą smakowitą sałatką? Smaczna, aromatyczna idealna jako obiad, letnia kolacja lub dodatek na grilla.

Składniki:

  • 1 kg młodych ziemniaków
  • 500 g zielonych szparagów
  • około 10 perliczych jajeczek — opcjonalnie
  • 40 g kaparów (ze słoiczka)
  • 6 łyżek oliwy
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • 100 ml bulionu warzywnego
  • sól, pieprz
  • zielona pietruszka/koperek

Przygotowanie:

  • ziemniaki oskrobać lub obrać. Ugotować w osolonej wodzie
  • zielone szparagi umyć, odłamać zdrewniałe końcówki. Ugotować w wodzie z 1 łyżeczką soli i 1 łyżeczką cukru
  • kapary, zieloną pietruszkę, ocet i oliwę zmiksować w blenderze, następnie wymieszać z ciepłym bulionem
  • ugotować perlicze jajeczka na twardo (3 minuty licząc od włożenia do zimnej wody)
  • jeszcze gorące ziemniaki podzielić na mniejsze cząstki, szparagi pokroić na małe kawałki. Wymieszać  najlepiej ciepłe jeszcze ziemniaczki z kaparowym pesto
  • przed podaniem schłodzić w lodówce. Podawać z perliczymi jajeczkami

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *