Super proste ciasto dyniowe na rozpoczęcie sezonu dyniowego, przygotujesz je dosłownie w 5 minut. Puszyste, wilgotne, bez dodatku jajek i świetne do wielu modyfikacji. Możesz użyć dowolnych owoców, w tym suszonych i dopasować je do własnych preferencji smakowych. Pomarańczowe cudo na rozpoczęcie sezonu jesiennego, polecam!
Składniki na keksówkę około 30 cm:
Suche składniki:
- 2 szklanki mąki orkiszowej jasnej
- 1 łyżeczka sody
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1/2 łyżeczki cynamonu
Mokre składniki:
- 1 szklanka purée z dyni
- 1/3 szklanki ksylitolu/cukru
- 1/2 szklanki oleju
- 1/2 szklanki mleka roślinnego/krowiego
- 2 łyżki octu jabłkowego
- oraz 1 szklanka borówki amerykańskiej
Przygotowanie:
- odmierzyć suche składniki i wymieszać rózgą
- mokre składniki odmierzyć do wysokiego naczynia blendera i zmiksować dokładnie na jednolitą masę
- przelać mokre składniki do suchych i krótko wymieszać przy pomocy szpatułki. Na sam koniec dodać jagody i przelać ciasto do keksówki wyłożonej papierem doi pieczenia
- piec w 180*C 45 minut do zrumienienia. Dodatkowo można wykonać próbę patyczka
- przed podaniem oprószyć cukrem pudrem
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂