Wszyscy lubimy dania jednogarnkowe, bo wystarczy jedno naczynie, niewiele składników i szybkie, zdrowe danie gotowe. Danie idealne dla zabieganych, bo można ugotować na zapas, a odgrzewane jest jeszcze smaczniejsze.
Właśnie rozpoczął się jesienny wysyp kalafiorów stąd moja dzisiejsza propozycja — curry z kalafiorem. Kalafior w orientalnym wydaniu, które posmakuje wszystkim!
Składniki na 4 porcje:
- 1 kalafior
- 200 g ugotowanych ziemniaków
- 400 ml mleczka kokosowego
- 2 łyżki żółtej pasty curry
- curry w proszku — opcjonalnie
- 1 łyżeczka cukru/miodu
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżka oleju kokosowego
- sok z limonki
Przygotowanie:
- w garnku rozgrzać olej i podsmażyć pastę curry, następnie dodać rozdrobnionego kalafiora i zalać mlekiem kokosowym. Gotować około 20 minut
- 5 minut przed końcem gotowania dodać pokrojone w kostkę ziemniaki. Doprawić do smaku curry w proszku, sosem sojowym i sokiem z limonki
- podawać z ryżem basmati lub pieczywem
SMACZNEGO!
Przepis pochodzi z magazynu Delikatesy centrum — jesień 2019
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂