Zapraszam na pyszne placuszki podwójnie malinowe. Wielbiciele malin będą zachwyceni, ponieważ maliny są składnikami ciasta i gęstej polewy malinowej. Nic dziwnego, że te smaczne amerykańskie placuszki zawojowały świat. Bardzo proste, szybkie do przygotowania i smaczne. Pieczenie ich to sama przyjemność, patrzeć jak puchną, rosną, bąbelkują.
W dosłownym tłumaczeniu oznaczają po prostu naleśniki. Dla mnie są jednak bardziej podobne do polskich racuchów. Właśnie jako racuchy zjedliśmy je na dzisiejszy obiad.
Składniki:
- 180 g mąki orkiszowej jasnej
- 1 łyżka cukru pudru
- 200 ml maślanki lub kefiru
- 2 jaja L
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 łyżki oleju
- 100 ml przecieru malinowego
- 150-200 g mrożonych malin
- sok z cytryny + cukier
Wykonanie:
- Mąkę, kefir, żółtka, cukier, proszek do pieczenia, olej i sodę wymieszać krótko przy pomocy miksera na jednolitą masę
- białka ubić na sztywną pianę
- około 100 g lekko rozmrożonych malin zblendować na gładkie purée. Resztę malin umieścić w rondelku z 1 łyżką cukru i sokiem z cytryny. Rozmrozić na małym ogniu, następnie rozgotować i przetrzeć przez sitko. Ostudzić, przelać do dzbanuszka
- wymieszać ciasto z malinowym purée i pianą z białek
- nakładać łyżką małe porcje ciasta na patelnię. Gdy ukażą się bąbelki odwracać na drugą stronę. Smażyć na niewielkim ogniu, by miały czas wyrosnąć
- podawać z musem malinowym
SMACZNEGO!
Uwagi:
W wersji deserowej zrobić polewę z rozpuszczonej białej czekolady wymieszanej z musem malinowym
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂