Jajka po turecku, czyli cilbir to po prostu jajka w koszulkach ułożone na kołderce z jogurtu greckiego z dodatkiem czosnku, polane masełkiem z papryką lub chili i posypane świeżymi ziołami. Niektóre przepisy zawierają miętę, tahini, ostrą paprykę, natkę pietruszki, koperek lub sumak.
To bardzo smaczna propozycja śniadaniowa, na pewno Ci posmakuje i być może wejdzie na stałe do śniadaniowego menu. W ten sposób przygotowane jajka są bardzo wyraziste w smaku i dobrze się prezentują. Na pewno super odmianą dla naszych tradycyjnych jajek sadzonych.
Składniki:
- 4 jajka „O”
- 4 łyżki jogurtu greckiego
- 1 ząbek czosnku
- sól
- pieprz
- 2 łyżki masła
- 1 łyżeczka papryki w proszku/płatki chili
- zielony koperek
- woda do gotowania jajek z 1 łyżką octu
Przygotowanie:
- jogurt wyjąć wcześniej z lodówki, by się ocieplił. Zetrzeć na tarce ząbek czosnku i wymieszać z jogurtem. Dodać sól i pieprz. Rozsmarować jogurt na 2 talerzykach
- zagotować wodę w garnuszku, dodać ocet. Jajko wybić do małej miseczki. Wrzątek zamieszać łyżką wprawiając go w ruch wirowy i wylać jajko z miseczki w wirującą wodę. Gotować 3 minuty. Jajko powinno mieć ścięte białko i płynne żółtko. Wyjąć łyżką cedzakową na papierowy ręcznik, by odsączyć nadmiar wody. Ugotować podobnie kolejne 3 jajka
- w międzyczasie rozpuścić na patelni masło, dodać paprykę w proszku
- na kołderce z jogurtu ułożyć jajka, polać masłem i posypać koperkiem
- podawać ze świeżym pieczywem lub grzankami
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂