Coraz częściej możemy spotkać w handlu świeże figi. Wrzesień to ich pora. Niegdyś nieosiągalny rarytas dziś w naprawdę w przystępnej cenie. Nie zastanawiaj się, tylko wrzuć je do koszyka. Możliwości ich wykorzystania jest bez liku. Nawet pokrojone w plasterki z kroplą miodu na kanapce z twarożkiem są zachwycające.
U mnie propozycja na błyskawiczne torciki z gotowego ciasta francuskiego z udziałem fig. Polecam, bo wyglądają cudownie i tak samo smakują!
Składniki:
- 250 g ciasta francuskiego (gotowy produkt z lady chłodniczej)
- 6-8 świeżych fig
- 1 łyżka drobnego cukru trzcinowego
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- mleko do posmarowania
Wykonanie:
- Włączyć piekarnik i ustawić na 190` C.
- Ciasto francuskie z rolki wyłożyć na lekko omączony blat i rozwałkować na grubość 0,5 mm.
- Przy pomocy talerzyka o średnicy 15 cm wyciąć z ciasta 4 koła, lub większą ilość nieco mniejszych. Na większych jednak łatwiej będzie rozmieścić figi.
- Wycięte kółka przenieść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, pozostawiając 1-cm rant. Podziurkować ciasto widelcem.
- Figi pokroić w ćwiartki, lub ósemki i rozłożyć na przygotowanych krążkach z ciasta.
- Cukier wymieszać z cynamonem i posypać figi.
- Brzegi ciasta posmarować mlekiem.
- Torciki piec około 15-20 minut do zezłocenia brzegów.
Życzę smacznego!
Figi suszone znamy wszyscy, choć pewnie większość z nas przypomina sobie o ich istnieniu przy okazji Świąt Bożego Narodzenia. Są największym źródłem błonnika spośród wszystkich suszonych owoców.
A już o świeżych figach wiemy niewiele, bo trudno interesować się owocem, który jeszcze do niedawna był nie do zdobycia. Ponieważ dziś figa czeka na nas na sklepowych półkach, warto wiedzieć o niej co nieco.
Figi — właściwości zdrowotne
- Figowiec pospolity (Ficus carica L.) zwana tez figą pospolitą ze względu na dużą ilość cukru, a zawierają od 15 do 25 % glukozy i fruktozy są doskonałym źródłem energii.
- Owoce figi zawierają witaminy C, B1, B2, B6, PP oraz prowitaminę A. Są także bogate w składniki mineralne takie jak: żelazo, wapń, fosfor, magnez i jod.
- Dzięki dużej zawartości żelaza figi doskonale pomagają w walce z anemią.
- Spośród wszystkich roślin są najbogatszym źródłem wapnia. W 100 g owoców jest go tyle, co w szklance mleka, a jego działanie wzmacnia obecny w owocach fosfor. Nie dziwi więc, że zaleca się je osobom mających problemy z osteoporozą.
- Figi dzięki zawartości magnezu redukują stres, co więcej owoce te wzmacniają serce i naczynia wieńcowe.
- Dzięki wysokiej zawartości polifenoli działają antynowotworowo, zwłaszcza chronią jelita i piersi.
- Jeśli masz podwyższony cholesterol, figi pomogą Ci obniżyć jego poziom we krwi.
- Mają zasadowy odczyn i tym samym wpływają na prawidłowe utrzymanie gospodarki kwasowo-zasadowej.
- Wspomagają trawienie, dzięki ogromnej ilości błonnika pobudzają pracę jelit i ich oczyszczanie.
- Są świetnym antidotum na zaparcia, wykazując przy tym silne właściwości odtruwające.
Warto włączyć zatem do diety ten śródziemnomorski przysmak.
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂