Sezon szparagowy w pełni. Oto moja szparagowa propozycja, wiosenny flammkuchen z zielonymi szparagami i łososiem. Dzisiejsza wersja jest z pełnoziarnistej mąki orkiszowej. Ma zatem dwa plusy dla naszego zdrowia, pierwszy- mąka pełnoziarnista, drugi- łosoś, który zatroszczy się o zaopatrzenie naszego organizmu w kwasy omega-3.
Składniki na 4 małe lub 2 duże placki:
- 250 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
- 150 ml wody
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżka oliwy lub oleju
Nałożenie:
- 250 g zielonych szparagów
- 300 g łososia
- 250 g Creme Fraiche lub gęstej kwaśnej śmietany
- szczypiorek
- sól, pieprz
Wykonanie:
- z mąki, wody z dodatkiem soli i łyżki oleju zagnieść gładkie, sprężyste ciasto. Uformować w kulę, owinąć w folię i wstawić do lodówki na 0,5-1 godzinę by odpoczęło
- szparagi umyć, odłamać zdrewniałe końce i obgotować 2 minuty w gorącej wodzie (zielonych szparagów nie obieramy). Łososia pokroić w kostkę. Szczypiorek posiekać, wymieszać z Creme Fraiche i mocno doprawić solą i pieprzem
- piekarnik rozgrzać do 250°C. Ciasto podzielić na 4 części. Każdą cieniutko rozwałkować na blacie podsypanym delikatnie mąką. Rozwałkowane placki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na plackach rozsmarować śmietanę i ułożyć obgotowane, osuszone szparagi oraz kawałki łososia. Piec w 250°C 12 minut na blaszce. Jeśli używamy kamienia do pieczenia, należy uprzednio porządnie go nagrzać. Potrzeba na to przynajmniej pół godziny. Czas pieczenia placka na kamieniu wynosi 7-8 minut.
ŻYCZĘ SMACZNEGO!
UWAGI:
Jeśli flammkuchen pieczemy na kamieniu nie ma potrzeby wcześniejszego podgotowywania szparagów
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂