Najsmaczniejszym i najpiękniejszym darem jesieni w kuchni jest dynia. Chyba się zgodzicie. Najprostszym i najsmaczniejszym daniem dyniowym jest zupa krem, z tego zdrowego warzywa. Warto poeksperymentować z tym warzywem.
Rodzajów dyni jest całe multum, a każda ma inny smak i odmienne właściwości. Najbardziej uniwersalna jest Hokkaido, ciemnopomarańczowa, pyszna odmiana, o bardzo zwięzłym miąższu, łatwa w obsłudze, ponieważ nie wymaga obierania ze skóry. Ta odmiana to moja niewątpliwa faworytka. Jednak dzisiejsze zupki powstały z odmiany dyni muszkatołowej. Jest to ogromna dynia w kształcie ogórka, której jeden plasterek ma wagę około 1 kg. Ma bardzo miękki miąższ i skórkę, dlatego obiera się ją tak łatwo jak ziemniaka. Nadaje się jednak głównie na zupę, gdyż jest bardzo soczysta i mało zwięzła. Zawsze mnie dziwił dodatek ziemniaków do zup kremów, a tu sama je dodałam, by zagęścić zupę.
Najczęściej robiąc zupę krem, gotujemy warzywa w bulionie i jest smacznie. Jednak gdy zamienimy gotowanie na pieczenie dyni w piekarniku, zupa będzie poezją smaku. Spróbujcie zresztą sami.
Dziś chciałam zaproponować do kremu z dyni odmienną wariację smakową, która powstała całkiem przez przypadek, a jest wyjątkowa: są to ziarenka anyżu, miodu i starta skórka z cytryny. Konsystencję zupy wzmocni chrupiąca posypka z amarettini, a liście szałwii wniosą subtelne akcenty ziołowe.
Składniki na 4 porcje:
- 500 -700 g dyni (po obraniu i wypestkowaniu)
- 2 ziemniaki
- 0,5 l bulionu warzywnego
- mała puszka mleka kokosowego
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1/3 łyżeczki ziarenek anyżku
- 1/2 łyżeczki miodu
- skórka z 1 cytryny
- sól
- pieprz
- garstka chrupiących ciasteczek amarettini
- gałązka szałwii
- 1 łyżka masła ghee
Wykonanie:
- Pokrojoną cebulę podsmażyć na maśle ghee, po chwili dodać czosnek. Następnie dorzucić pokrojoną w kostkę dynię i ziemniaki, zalać bulionem, dolać mleko kokosowe i gotować do miękkości (u mnie 15 minut).
- Do wywaru dodać ziarenka anyżku, miód i skórkę z cytryny. Doprawić solą i pieprzem. Całość zblendować.
- Podawać. W pierwszej wersji zupę podałam z posiekanymi ciasteczkami amarettini. Można dodatkowo posypać podprażonymi płatkami migdałowymi. W drugiej wersji z podpieczonymi listkami szałwii. Na patelni rozgrzać masło ghee, wrzucić listki szałwii i smażyć kilka minut, aż staną się chrupiące. Szałwia jest ziołem, które smakowo tworzy z dynią wyjątkowo smaczny duet. Innym smakowitym dodatkiem może być olej z pestek dyni, najsmaczniejszy ze wszystkich znanych mi olejowatych. Ciemnozielony kolor, oleista aksamitna konsystencja rozpływająca się na podniebieniu z subtelnym aromatem ziół i orzechów uświetni każde danie.
Życzę smacznego!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂