Ryby wiadomo, są nie tylko smaczne, ale i bardzo zdrowe. Znajdziemy w nich pełnowartościowe białko o wysokiej przyswajalności, nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminę D, szereg składników mineralnych jak: jod, selen, fluor, mangan czy wapń. Najistotniejszym składnikiem odżywczym, w jaki bogate są ryby to kwasy tłuszczowe z rodziny omega-3.
Właściwości zdrowotne ryb
- układ krążenia, bo chronią przed powstaniem blaszki miażdżycowej
- zmniejszają arytmię serca, chronią przed zawałem, zmniejszają krzepliwość krwi
- pobudzają do wytwarzania tlenku azotu, rozszerzającego naczynia krwionośne, co ułatwia przepływ krwi i obniża ciśnienie krwi
- sprzyjają zwiększeniu poziomu dobrego cholesterolu HDL
- obniżają ryzyko wystąpienia nowotworów
- mają dobry wpływ na wygląd skóry, włosów i paznokci
- działają przeciwzapalnie
- są niezbędne do prawidłowej pracy układu nerwowego i odpornościowego
- sprzyjają powstawaniu serotoniny, hormonu dobrego nastroju
Najbogatsze w kwasy omega-3 są tłuste ryby morskie: makrela, halibut, śledź, łosoś. Chude ryby morskie są również godne polecenia, np. dorsz.
Unikajmy natomiast ryb sprowadzanych z Chin, Wietnamu czy Egiptu takich jak: tilapia, panga, sum egipski itp.
Nie dość, że posiadają znikome wartości odżywcze, to mają bardzo wysoką zawartość toksyn.
U mnie dziś halibut. Dla mnie osobiście po łososiu to najsmaczniejsza ryba morska. W jakikolwiek sposób się ją przyrządzi, jest wyśmienita. Dzisiejsza propozycja jest świetna dla osób, które lubią ryby, ale przeszkadza im ich zapach w trakcie przyrządzania. Ten sposób pieczenia, podpatrzyłam wiele lat temu w TV śniadaniowej i jest ze mną do dziś.
Zapach tej panierki, roznoszący się w trakcie pieczenia ryby jest po prostu niesamowity i zapowiada niezłą ucztę. Wypróbujcie koniecznie, bardzo polecam.
Składniki na panierkę chrzanową:
Porcja na 1 kawałek fileta rybnego
- 1 łyżka chrzanu
- 2 łyżeczki tartej bułki
- 1 łyżeczka roztopionego masła ghee
- 2 łyżeczki posiekanej zielonej pietruszki
Wykonanie:
- Składniki wymieszać na jednolitą pastę. W zależności od ilości porcji zwiększyć ilość składników.
- Na wcześniej skropionej cytryną i posoloną rybę nałożyć równomiernie pastę.
- Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Ułożyć kawałki ryby z pastą.
- Wstawić do nagrzanego piekarnika na 180 ° C. Piec 10 minut. Ostatnie 5 minut dopiekać z włączoną tylko górną grzałką, żeby panierka się przyrumieniła.
Życzę smacznego!
Aaaa, jeszcze purée z zielonego groszku. Bardzo proste, błyskawiczne do przygotowania. Świetnie zastąpi ziemniaki.
Składniki:
- 500 g mrożonego groszku
- sól
- sok z połowy limonki
Przygotowanie:
- W małej ilości osolonej wody ugotować groszek. Po 5 minutach groszek jest mięciutki. Odcedzić. Zostawić 2 łyżki wody z gotowania groszku, gdyby purée było za gęste, do rozrzedzenia masy.
- Zmiksować blenderem. Dodać sok z limonki, ewentualnie odrobinę dosolić. Sok z limonki powoduje, że nadmierna słodycz groszku momentalnie się ulatnia, a groszek staje się smacznym, wytrawnym dodatkiem.
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂