Mięso z kurczaka jest mięciutkie, delikatne i niedrogie, no i można je podać na tysiąc i jeden sposobów. Proponuję popularny filet z kurczaka w nieco bardziej wyrafinowanej odsłonie. Faszerowany mielonymi migdałami, doprawionymi skórką cytrynową i zieloną pietruszką będzie smakował jak z najlepszej restauracji. Z banalnych składników możesz przygotować danie do zaserwowania nie tylko na nieoficjalnym obiedzie.
Składniki:
- 5 gałązek pietruszki
- 2 filety z kurczaka
- 40 g obranych migdałów
- 1 łyżeczka skórki z cytryny bio
- 1 łyżka creme fraische
- sól, pieprz
- 1 małe żółtko — opcjonalnie
- 1 łyżka mąki
- olej do smażenia
Wykonanie:
- oskubać listki pietruszki z gałązek. Razem z migdałami skórką otartą z cytryny, solą i creme fraiche zmiksować w rozdrabniaczu kuchennym na gładką masę. Filety przeciąć poziomo tworząc kieszonkę i napełnić farszem. Spiąć wykałaczką, by masa nie wyciekła
- filet posolić, oprószyć pieprzem, następnie obtoczyć w mące i obsmażyć na rumiano po 3-4 minuty z każdej strony. Mięso przełożyć na małą blaszkę lub do naczynia żaroodpornego (lub ułożyć bezpośrednio na ruszcie) i zapiec w piekarniku nagrzanym do 180`C przez 20 minut, bez nawiewu
- kurczaka podałam z „fałszywym ryżem” z kalafiora
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂