Chipsy z cukinii to bardzo kusząca „przegryzka”. Zdrowa, dietetyczna i tak smaczna, że trudno się od niej oderwać. Jeśli lubisz charakterystyczny, delikatny smak cukinii chipsy Cię zachwycą, bo w przypieczonych plasterkach cukinii ten smak jest wyjątkowo zintensyfikowany.
Najsmaczniejsze są prosto z blachy, bardzo chrupiące. Ostudzone już tak nie chrupią, ale nadal zachwycają smakiem. Gotowe chipsy zjedliśmy z dodatkiem soli, ale możesz użyć ulubionych ziół lub przypraw.
Składniki na 1 blaszkę:
- 2 cukinie
- 2 łyżki oleju
- sól
Wykonanie:
- cukinie umyć, osuszyć, następnie pokroić skośnie w 3-mm plasterki
- ułożyć plasterki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, tak by się nie dotykały. Przy pomocy pędzelka posmarować olejem. Piec w 160`C z termoobiegiem około 40-50 minut. W połowie pieczenia odwrócić plasterki na drugą stronę i kilka razy otworzyć piekarnik, by wypuścić nadmiar wilgoci. Pod koniec pieczenia obserwować, bo nagle brązowieją
- serwować z solą
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂