Chipsy z cukinii to bardzo kusząca „przegryzka”. Zdrowa, dietetyczna i tak smaczna, że trudno się od niej oderwać. Jeśli lubisz charakterystyczny, delikatny smak cukinii chipsy Cię zachwycą, bo w przypieczonych plasterkach cukinii ten smak jest wyjątkowo zintensyfikowany.

Najsmaczniejsze są prosto z blachy, bardzo chrupiące. Ostudzone już tak nie chrupią, ale nadal zachwycają smakiem. Gotowe chipsy zjedliśmy z dodatkiem soli, ale możesz użyć ulubionych ziół lub przypraw. 

Składniki na 1 blaszkę:

  • 2 cukinie
  • 2 łyżki oleju
  • sól

Wykonanie:

  • cukinie umyć, osuszyć, następnie pokroić skośnie w 3-mm plasterki
  • ułożyć plasterki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, tak by się nie dotykały. Przy pomocy pędzelka posmarować olejem. Piec w 160`C z termoobiegiem około 40-50 minut. W połowie pieczenia odwrócić plasterki na drugą stronę i kilka razy otworzyć piekarnik, by wypuścić nadmiar wilgoci. Pod koniec pieczenia obserwować, bo nagle brązowieją
  • serwować z solą  

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *