Smoothie z pieczonych batatów to koktajl bogaty w witaminę A. W okresie koronawirusa jedz produkty z tą witaminą, ponieważ jej niedobór zaburza funkcje układu odpornościowego. W konsekwencji wywołuje zwiększoną zachorowalność na choroby zakaźne, w tym przeziębienie.

Batat jest najbardziej zasobny w witaminę A ze wszystkich znanych warzyw i owoców, ma jej znacznie więcej niż marchew, czy dynia. Koktajl z dodatkiem pieczonych batatów jest pyszny i ma cudownie aksamitną konsystencję. Warto upiec więcej batata, bo spokojnie można go przechowywać w lodówce przez kilka dni i sukcesywnie zużywać do koktajlu.
Polecam wypróbować przepis!

Składniki:

  • 1 mały upieczony batat
  • 200 ml maślanki/wody/kefiru
  • 1 banan
  • 1 jabłko
  • 1 pomarańcza
  • 1 cm kawałek imbiru
  • 1 łyżka oleju kokosowego/lnianego

Przygotowanie:

  • batat obrać, pokroić w 1-1,5 cm plastry. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec 20 minut w 200’C
  • owoce obrać, rozdrobnić
  • do kielicha blendera wlać maślankę, dodać pozostałe składniki i zblendować do pożądanej konsystencji
  • wypić zaraz po przygotowaniu

NA ZDROWIE!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *