Smoothie z pieczonych batatów to koktajl bogaty w witaminę A. W okresie koronawirusa jedz produkty z tą witaminą, ponieważ jej niedobór zaburza funkcje układu odpornościowego. W konsekwencji wywołuje zwiększoną zachorowalność na choroby zakaźne, w tym przeziębienie.
Batat jest najbardziej zasobny w witaminę A ze wszystkich znanych warzyw i owoców, ma jej znacznie więcej niż marchew, czy dynia. Koktajl z dodatkiem pieczonych batatów jest pyszny i ma cudownie aksamitną konsystencję. Warto upiec więcej batata, bo spokojnie można go przechowywać w lodówce przez kilka dni i sukcesywnie zużywać do koktajlu.
Polecam wypróbować przepis!
Składniki:
- 1 mały upieczony batat
- 200 ml maślanki/wody/kefiru
- 1 banan
- 1 jabłko
- 1 pomarańcza
- 1 cm kawałek imbiru
- 1 łyżka oleju kokosowego/lnianego
Przygotowanie:
- batat obrać, pokroić w 1-1,5 cm plastry. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec 20 minut w 200’C
- owoce obrać, rozdrobnić
- do kielicha blendera wlać maślankę, dodać pozostałe składniki i zblendować do pożądanej konsystencji
- wypić zaraz po przygotowaniu
NA ZDROWIE!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂