Kurczak curry z mango to pyszne danie z kuchni tajskiej. Zadowoli wszystkich miłośników orientalnych smaków. Aromatyczny, słodko-pikantny filet z kurczaka w aksamitnym sosie z mleczka kokosowego rozpływa się w ustach. Niewiele składników, smak doskonały i największa zaleta — do przygotowania łącznie z gotowaniem ryżu nie potrzebujesz więcej niż 30 minut.
Składniki:
- 1 podwójny filet z kurczaka
- 1 duże mango
- 1+1 łyżki oleju kokosowego
- 1 puszka mleka kokosowego (400 ml)
- sól, pieprz
- 1 łyżka startego imbiru
- 1 starty ząbek czosnku
- 1 łyżka mielonej kurkumy
- 1/3 łyżeczki ostrej papryki
- szczypta papryczki chili
- pestki granatu — opcjonalnie
Przygotowanie:
- filet z kurczaka obrać z powięzi i błonek. Pokroić w kostkę i obtoczyć w przyprawach i 1 łyżce oleju. Dodać starty na tarce imbir i czosnek. Odstawić do zamarynowania przynajmniej na 30 minut, a najlepiej na całą noc
- rozgrzać tłuszcz i obsmażyć mięso z każdej strony. Dolać mleko kokosowe, dodać pokrojone w kostkę mango i dusić około 5-6 minut
- podawać z ryżem i pestkami granatu
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂