Bardzo smaczna zapiekanka — cukinia nadziewana mięsem. Szczególnie dla amatorów suszonych pomidorów i majeranku, bo te dominują jako przyprawy nadzienia mięsnego. Wystarczy mięso zastąpić kuskusem, a otrzymamy pyszne danie dla wegetarian. Wykorzystując makaron z poprzedniego dnia, mieliśmy dziś wspaniałe danie obiadowe.
Ryż pasowałby równie dobrze. W tym wydaniu zapiekankowym cukinia prezentuje się znakomicie. Świetnie się sprawdzi również na wszystkie wyjątkowe okazje. Biesiadnicy będą zachwyceni. Zapraszam do wypróbowania mojego przepisu.
Składniki na 4 porcje:
- 3 cukinie
- 4-5 gałązek zielonej pietruszki
- 40 g suszonych pomidorów (z zalewy ze słoiczka)
- 200 g mieszanego mięsa mielonego
- 2 łyżki posiekanych migdałów
- 1 łyżeczka suszonego majeranku (dodałam jeszcze świeży)
- sól, pieprz
- 100 ml bulionu warzywnego
- 100 ml śmietanki kremówki
- 50 g startego sera włoskiego np. Grana Padano, Parmezan
Wykonanie:
- Obciąć piętki z cukinii i podzielić każdą na 4 części. Wyciąć środek z każdego kawałka. Najlepiej zrobić to małą łyżeczką.
- 1/3 wyjętego miąższu z cukinii pokroić w drobną kostkę i wymieszać z posiekaną pietruszką i mięsem. Dodać majeranek, drobno pokrojone pomidorki i posiekane migdały
- Przyprawionym nadzieniem mięsnym napełnić wydrążone cukinie.
- Bulion wymieszać ze śmietaną. Następnie posolić i dodać pieprzu.
- Cukinie ułożyć w naczyniu, w którym będziemy ja zapiekać. Na dno wlać przygotowany bulion z kremówką, a posypać cukiniowe rollo obficie startym serem.
- Piec w piekarniku nagrzanym do 200 ° C około 20 minut.
Życzę smacznego!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂