Dietetyczny łosoś z musem jabłkowym

Chętnie sięgam po łososia, bo to ryba błyskawiczna do przygotowania, super smaczna i zdrowa. Dziś proponuję łososia pieczonego w piekarniku i podanego z winnym musem jabłkowym. Rybka jest soczysta i bardzo delikatna, a mus jabłkowy wyjątkowo dobrze komponuje się tu smakowo.

Danie proste, dietetyczne zachwyciło mnie smakiem, dlatego bardzo polecam.

Do przygotowania posiłku użyłam łososia bałtyckiego. Ma nieco jaśniejsze mięso niż jego krewniak z norweskiej hodowli, ale ten smak, po prostu pycha!

Składniki:

  • 2 filety łososia a’160 g
  • sól
  • pieprz
  • sok z cytryny
  • wiórki masła
  • gałązki tymianku
  • mus z jabłek

Przygotowanie:

  • łososia umyć, poporcjować i osuszyć papierowym ręcznikiem. Skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą i pieprzem. Obłożyć wiórkami masła, tymiankiem i wstawić do żaroodpornego naczynia
  • piec w 180′ C 15-20 minut w zależności od grubości filetów. Po 15 minutach wyłączyć piekarnik i pozostawić łososia, by doszedł
  • mus przygotować wg tego przepisu lub zrobić mus z 2 jabłek. Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki, wykroić gniazda nasienne, następnie w kostkę. Podlać niewielką ilością wody, dodać sok z cytryny i gotować w rondelku aż zmiękną, następnie zmiksować niezbyt dokładnie blenderem. Do gotowania dodać oskubane listki z gałązek tymianku, szczyptę cynamonu i ewentualnie cukru 
  •  upieczonego łososia podawać z musem jabłkowym i ziemniaczanym purée

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *