Pulchniutkie, smaczne racuchy to znakomity obiad lub podwieczorek nie tylko dla najmłodszych. Dzisiejsze marchewkowe z dodatkiem orzechów włoskich idealnie wpisują się w jesienne klimaty. Marchewkowe racuszki rozpływają się w ustach i znikają w okamgnieniu. Przygotujesz je w kilka minut ze składników, które na pewno masz na stanie.
Składniki:
- 20 dkg marchewki
- 5 dkg orzechów laskowych
- 4 łyżki mąki orkiszowej pełnoziarnistej
- 1/2 łyżeczki sody
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 jajka
- 5 dkg żółtego sera
- sól, pieprz
- olej
- cukier puder/ksylitol — do posypania
Przygotowanie:
- obraną marchewkę zetrzeć na małych oczkach tarki jarzynowej, orzechy posiekać
- mąkę z proszkiem i sodą połączyć z roztrzepanymi jajkami, ze startym serem, z solą i pieprzem. Dodać marchewkę i orzechy, wymieszać całość
- smażyć niewielkie porcje ciasta na głębokim tłuszczu
- usmażone racuchy odsączyć na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu
- podawać na ciepło z cukrem pudrem. Same też wspaniale smakują
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂