Łosoś z piekarnika zapieczony pod pierzynką z cieniuteńkich plasterków jabłka nie tylko wygląda rewelacyjnie, ale i nadzwyczajnie smakuje. Winne jabłko świetnie komponuje się z łososiem i nadaje mu przyjemnej nuty smakowej. Pod „jabłkową łuską „czeka niespodzianka składająca się z marchewki i ziemniaka. Możesz schować pod jabłuszkiem każde inne ulubione warzywo. Należy jednak wcześniej je poddusić krótko na patelni, ponieważ nie zdąży się należycie przepiec, gdyż łosoś przebywa w piekarniku tylko 15 minut.
Składniki na 2 porcje:
- 2 kawałki łososia a`200 g
- 1 ziemniak
- 1 marchewka
- 1 jabłko
- sok z cytryny
- sól, pieprz
- mielony imbir
- natka pietruszki
- olej
Wykonanie:
- łososia skropić sokiem z cytryny, posolić i odstawić
- ziemniaka i marchewkę obrać, następnie zetrzeć na drobnych oczkach tarki jarzynowej. Podsmażyć kilka minut na rozgrzanym oleju, doprawić do smaku
- jabłko przekroić na pół i wykroić gniazdo nasienne. Pokroić w cieniutkie plasterki, skropić sokiem z cytryny, by nie ściemniało
- na porcjach łososia nałożyć podsmażone warzywa, następnie rozłożyć plasterki jabłek
- ułożyć porcje łososia na blaszce lub naczyniu żaroodpornym. Piec w 200`C 15 minut. Piekarnik wyłączyć i pozostawić łososia jeszcze 5 minut, by doszedł. Podałam ze smażonym „ryżem” z kalafiora
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂